ОДРЖАНА ХУМАНИТАРНА УТАКМИЦА „ИГРОМ ПОДРЖИМО ОБОЛЕЛЕ“

Поводом Међународног дана упознавања јавности са „цистичном фиброзом“, у недељу 22. новембра 2015. године у балон сали за мали фудбал „Арена Пиларес“ у Јајинцима, вождовачки омладинци одиграли су хуманитарну утакмицу малог фудбала.

Акцију је организовало Удружење за помоћ и подршку особама са цистичном фиброзом Србије, уз подршку Градске општине Вождовац, са циљем упознавања јавности о цистичној фибрози – овој реткој и неизлечивој болести која је генетски условљена, мултисистемска и прогресивна. Оболеле од цистичне фиброзе подржали су музичар и композитор Марко Кон и Милош Михајлов, првотимац ФК „Вождовац“.

„Победио је спорт – резултат није битан. Важна је наша подршка и порука да спорт може помоћи оболелима, с обзиром да је физичка активност вид дисајне терапије у борби против ове ретке болести“ – објаснио је по окончању меча Срђан Милић из Комисије за спорт, образовање и омладину ГО Вождовац.

У Србији према подацима којима располаже Удружење ЦФ Србија, има око 200 пацијената оболелих од цистичне фиброзе. Ову болест изазива дефектан-мутиран ген, који утиче на отежано функционисање плућа, панкреаса, органа за варење, јетре, полних и других органа. Према грубој статистици један од 25 људи носи дефектан мутиран ген, у 2500-3000 парова у породици имају једно дете оболело од ЦФ-а. Оболели су психофизички здрави људи нормално интегрисани у наше друштво, иду редовно у школе, раде послове, одрастају и чине део нашег окружења.

Поделите вест: