ИЗЛОЖБА „ДРАГУТИН ГАВРИЛОВИЋ – МАЈОР СА ЧИНОМ ПУКОВНИКА“ У ОПШТИНИ ВОЖДОВАЦ

У свечаној сали Градске општине Вождовац данас је отворена изложба под називом „ДРАГУТИН ГАВРИЛОВИЋ – МАЈОР СА ЧИНОМ ПУКОВНИКА“, која је организована поводом 100 година од одбране Београда 1915. године, а у част команданта одбране мајора Гавриловића.

Саветник председника ГО Вождовац Вук Мирчетић свечано је отворио изложбу, изразивши  задовољство што је ова изузетна поставка у славу националног јунака пуковника Гавриловића изложена у општини Вождовац. Он је посебно похвалио младе људе који су показали своје интересовање и дошли на отварање изложбе да се упознају са историјским чињеницама важним за цео српски народ.

Испред Савеза потомака ратника – ОО Вождовца Драган Спасић поздравио је присутне и подсетио их на догађања од пре 100 година и чувено обраћање пуковника Гавриловића својим војницима, када је, са сабљом у руци командовао полазак у јуриш војницима три вода 2. батаљона и два вода 3. батаљона X кадровског пука, делова Сремског добровољачког одреда и одреда жандарма:

“Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања. Наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине… Ви немате да се бринете за ваше животе, који више не постоје… Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!”.

О значају и величини мајора Гавриловића, чије име је уткано у причу о херојској одбрани Београда 1915. године, говорио је Иван Стратимировић из Савеза потомака ратника 1912 – 1920.

Свечаност су својим извођењем песме Тамо далеко и рецитацијом Пркосне песме Добрице Ерића, употпуниле ученице Невена Димитријевић и Валентина Андрић.

Мајор Драгутин Гавриловић, рођен 12. маја 1882. у Чачку, постављен је за команданта 2. батаљона X кадровског пука почетком 1915. године. За време херојске одбране Београда водио је упорну борбу са Аустријанацима у Доњем граду Београдске тврђаве и на Дунавском кеју 7. октобра 1915. године.

Изложба је отворена од 19. до 21. октобра 2015. године у свечаној сали ГО Вождовац(Устаничка 53).

Организатори изложбе су ГО Вождовац и Савез потомака ратника 1912-1920, ОО Вождовац, ОО Стари Град, Подружница Рипањ и Подружница Јајинци, а аутор изложбе је Радивоје Бојовић, кустос Народног музеја Чачак.

Поделите вест: