ПОСЕТА КИНЕСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ВОЖДОВЦУ

Кинеску делегацију братске општине Шангајског дистрикта Ђадинг, са којом Градска општина Вождовац има вишегодишњу сарадњу, угостио је данас председник Општине Александар Савић, заједно са својим сарадницима.

Срдачно поздравивши госте председник Александар Савић исказао је задовољство што има прилику да по други пут у свом мандату угости делегацију из пријатељског дисктрикта Ђадинг. „Надам се да ћемо од ваших представника научити много тога и применити оно најбоље из области образовања и спорта. Сматрамо да ваша велика земља и дан данас помаже нашој малој Србији, као што је била уз нас и у најтежим временима. Српски народ воли ваш народ и сматра их за пријатеље, зато сте код нас увек добродошли“ – поручио је Савић.

Председавајући и шеф делегације, господин Лиу Хаитао, подсетио је да је данашња посета Вождовцу, трећа по реду, од када су 2011. године први пут били гости. „Веома смо захвални Друштву „Далеки исток“ на напорима и свему што су учинили да наша два дистрикта постану пријатељски. Овај пут наша делегација долази са циљевима да посетимо Вождовац, да направимо још један корак ка унапређењу наше сарадње и да научимо нешто од вас. Србија има велики и храбар народ, има и лепу природу. Сматрам да ћемо уз подршку Владе оба дискрикта, унапредити нашу сарадњу“ – рекао је Хаитао, позвавши домаћине да узврате посету.

Са шесточланом кинеском делегацијом, коју чине руководиоци образовних институција и представник спортске организације Шангајског дистрикта, разговарали су председник Скупштине општине Вождовац Александар Мирковић, помоћник председника Општине Миљан Шишовић, чланови Већа Милош Стојановић, задужен за предшколске и школске установе, Милан Тодић, задужен за спорт и омладину и Ана Ћирић, задужена за ресор екологије и културе. Они су међусобно разменили искуства у раду и једни другима представили постигнуте резултате и програме у оквиру области којима се баве.

По завршетку пријема у општини Вождовац, делегација из Кине обишла је ОШ „Бора Станковић“, која је овог лета успоставила сарадњу са ОШ „Нови пут“ у дистрикту Ђадинг. Гости су свечано дочекани уз фолклорни програм, песме и рецитације на кинеском језику, а том приликом отворена је и изложба „Четири годишња доба Шангаја“. Ову колекцију од око 80 слика које су забележили најпознатији фотографи из Кине, школи је приредио град Шангај. Податак да је ову школу похађао најуспешнији тенисер света Новак Ђоковић, посебно је заинтересовао чланове кинеске делегације, који су желели да сазнају на који начин одрастају чувена спортска имена.

Првог дана посете представници из Ђадинга имали су прилике да обиђу и Музеј ФК Црвена Звезда, као и ФК „Вождовац“ са својим несвакидашњим стадионом на крову Тржног центра.

Делегација Шангајског дистрикта другог дана била је у посети Старом двору, где су разговарали са представницима Града Београда – Драгомиром Петронијевићем, чланом Градског већа, Андреом Радуловић, заменицом председника Скупштине града и градским секретаром за спорт и омладину Славком Гаком. Разговорима су присуствовали и чланови Већа ГО Вождовац Милош Стојановић, задужен за предшколске и школске установе и Милан Тодић, задужен за спорт и омладину.
Домаћини и гости из Кине су разменили мишљења о могућностима сарадње на пољу образовања и спорта, уз обострану констатацију да су добри односи две земље и два града постали традиција коју у будућности треба само даље развијати.

Иначе Шангајски дистрикт Ђадинг има 1.600.000 становника и један је од укупно 17 шангајских дистрикта

Поделите вест: