ОДЛУКА О УРЕЂИВАЊУ, ОДРЖАВАЊУ ГРОБЉА И САХРАЊИВАЊУ У СКЛАДУ СА ЗАКОНСКОМ РЕГУЛАТИВОМ

У сали већа Градске општине Вождовац, у уторак 15.09.2015. године, одржан је састанак руководства Општине и представника грађана подавалских насеља, у циљу упознавања за начином уређења и одржавања гробља у насељима под Авалом. Састанку су присуствовали председник ГО Вождовац Александар Савић, председник Скупштине општине Александар Мирковић, начелник Управе општине Бојана Радаковић, као и представници грађана подавалских насеља.

Председник Општине отворио је састанак и захвалио се присутнима што су се одазвали позиву да заједничким снагама отклоне дилеме или погрешна тумачења Одлуке о уређивању, одржавању гробља и сахрањивању, која брине мештане подавалских насеља.

Овом приликом, начелник Управе општине Бојана Радаковић, објаснила је присутнима да је Одлука о уређивању, одржавању гробља и сахрањивању, коју је донела Скупштина ГО Вождовац великом већином гласова, донета у складу са чланом 5. став 1. Закона о комуналним делатностима („Службени гласник РС“, бр. 88/2011) и у складу са Законом о сахрањивању и гробљима („Службени гланик СРС“, бр. 20/77, 24/85 – др. закон, 6/89 – др. закон, „Службени гласник РС“, бр. 53/93 – др. закон, 67/93 – др. закон, 48/94 – др. закон, 101/05 – др. закон и 120/12 – УС). Уз наведено, на основу члана 2а. Одлуке града Београда о уређивању, одржавању гробља и сахрањивању („Службени лист града Београда”, бр. 27/02, 30/03, 11/05, 18/11, 17/12, 44/14 и 11/15), обавеза Скупштине општине Вождовац је била да своју одлуку у потпуности ускалади са градском, што је и учињено.

Председник Општине Александар Савић нагласио је да ће се донетом одлуком коначно уредити рурална подручја по питању ове осетљиве теме и подвести под законску регулативу, те да је циљ, пре свега, да се гробља прошире, осветле и ограде.

На састанку је договорено да се организују састанци представника месних заједница са мештанима, на којима ће присуствовати и председник Општине са сарадницима, како би становници подавалских насеља добили тачне и прецизне информације.

Иначе, мештанима поменутих насеља и широј јавности су, у последњих неколико дана, саопштаване неистините информације о начину уређења гробља, и то од стране неформалне политичке групације.

Поделите вест: