„ЛОКАЛНИ ОМБУДСМАН И МЕДИЈАЦИЈА“

Поводом завршетка пројекта „Локални омбудсман и медијација“, Удружење грађана Партнери за демократске промене Србија организовали су конференцију, у четвртак, 10. септембра 2015. године, у Медија центру у Београду. На конференцији су изложени резултати Пројекта и искуства локалних заштитника грађана – омбудсмана у примени медијације у решавању сукоба у локалној заједници. Присутнима је представљен и Приручник за медијацију у локалној заједници, као и подстицање дебате о предностима мирних начина решавања сукоба и даље промовисање примене медијације у Србији.

Пројекат „Локални омбудсман и медијација“ реализован је у протеклих 12 месеци у сарадњи са Удружењем локалних омбудсмана, уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије Србији. Пројекат је подигао капацитете локалних заштитника грађана Бачке Тополе, Вождовца, Врачара, Панчева и Суботице за унапређење заштите права грађана кроз примену медијације, док је на територији Градске општине Вождовац основан први Центар за мирно решавање спорова у локалној заједници у Србији.

Заштитница грађана ГО Вождовац Весна Гојковић истакла је да је оснивање Центра за мирно решавање спорова на територији Вождовца подржано од стране Скупштине градске општине Вождовац и осталих руководећих општинских структура који су препознали нову могућност за грађане Вождовца. Пројекат и рад локалних омбудсмана, везано за посредовање у мирном решавању спорова, имају подршку Министарства за државну управу и локалну самоуправу, као и институције Заштитника грађана Републике Србије. Резултати рада Центра за мирно решавање спорова представљени у Приручнику само су почетак озбиљног рада на решавању спорова међу грађанима Вождовца. Данас, као резултат овог пројекта, грађани и грађанке у ових пет општина и градова, могу добити бесплатне услуге медијације ради мирног решавања сукоба у локалној заједници. Један од предстојећих циљева је да се кроз сарадњу са Удружењем локалних омбудсмана и другим заинтересованим субјектима, резултати овог пројекта поделе и прошире и на остале локалне заједнице у Србији.

На конференцији су учествовали представници Владе Републике Србије, представници заштитника грађана Републике Србије, локални заштитници грађана Бачке Тополе, Вождовца, Врачара, Панчева и Суботице, као и представници Партнера за демократске промене Србија. На конференцији је обезбеђен симултани превод на енглески језик.

Поделите вест: