ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА

Септембар је традиционално окупио Вождовчане на обележавању пробоја Солунског фронта, који на најбољи начин осликава однос према отаџбини српског војника којем је припала част, али и тешко бреме, да се бори за своју земљу, нежалећи да у том подвигу положи и свој живот.

Година 1918. исписала је, не само странице историје Србије, већ је нашла заслужено почасно место у аналима историје света, како у војној вештини и вештини ратовања, тако и у научним расправама о улози морала српског војника у победи над далеко бројнијим непријатељем.

У част погинулим ратницима 1912-1918. године са подручја Кумодража и Јајинаца, у порти цркве Св. Тројице у Кумодражу, свештеник храма Растко Пузовић одржао је опело, а на споменик погинулих положен је ловоров венац. Опелу и полагању венаца су, поред грађана, присуствовали и чланови ОО Савеза потомака „Војвода Степа Степановић“ и руководство ГО Вождовац.

Председник Удружења савеза потомака „Војвода Степа Степановић“, Драгослав Спасић, обратио се присутнима и упутио поруку да и данас, 15. септембра, деведесет и шест година након пробоја Солунског фронта, са поносом се сећамо наших предака и молимо се да жртва није била узалудна.

Након опела, окупљени су се упутили ка споменику Степи Степеновићу и положили венац у част великана нашег народа.

Након тога, уследио је обилазак спомен куће нашег војводе и упознавање са тешким условима у којима је одрастао. Грађани су се захвалили руководиоцима Општине и посебно истакли залагање члана Већа Иване Томић, која је помогла да кућа славног војводе буде реновирана, као и цео комплекс који је сада доступан свим заинтересованим посетиоцима.

Поделите вест: