УКЛОЊЕНИ ФАШИСТИЧКИ ГРАФИТИ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈУ У ЈАЈИНЦИМА

На спомен обележју у Јајинцима јуче су осванули срамни фашистички графити. У обиласку терена, њихово постојање је записником констатовао комунални инспектор ГО Вождовац и одмах пријавио надлежним службама.

Руководство Oпштине је брзом реакцијом затражило услове за уклањање графита, те је у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда данас покренута акција уклањања истих.

У акцији уклањања графита учествовале су екипе ЈКП ”Градска чистоћа” и СЗР ”Ђорђевић”, а цео процес надгледали су градоначелник Београда Синиша Мали и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда, Нела Мићовић.

ГО Вождовац се захваљује градоначелнику Београда што је дошао на лице места и указао на озбиљност овог срамног чина, предлажући мере које ће убудуће моћи да спрече евентуално хулиганско понашање оваквог типа.

У Јајинцима је, током Другог светског рата, извршена највећа егзекуција у окупираној Србији. На овом стратишту је убијено и сахрањено 80.000 мушкараца, женa и деце. Масовна погубљења извршена су над Србима, Јеврејима и Ромима. С обзиром на ове чињенице, исписивање фашистичких графита представља не само сраман чин, него и исказивање непоштовања према жртвама и њиховим породицама.

Поделите вест: