УЧЕНИЦИ ИЗ ЛИПОЛИСТА ПОСЕТИЛИ РОДНУ КУЋУ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА

Ученици Основне школе „Војвода Степа Степановић“ из места Липолист код Шапца, обишли су данас родну кућу славног српског војсковође Степе Степановића у Кумодражу. Уз срдачан пријем домаћина, школарци су имали прилику да се упознају са условима у којима је одрастао Степа Степановић и да сазнају о значају његових војничких подухвата за историју Србије.

Скуп је отворио председник МЗ „Бела Река“ Сретен Живановић, упутивши следеће речи захвалности Војводи: „Екскурзија је организована са циљем да се искаже поштовање лику и делу великом војсковођи војводи Степи Степановићу, чије име школа носи. Деца овог узраста треба да упознају своју историју и да се њоме поносе, а једна од најзначајних личности те наше бурне и славне историје је свакако и војвода Степа, који је обележио једну епоху и који је дао свој лични допринос којим се сви поносимо“.

Након уводне речи, председник МЗ „Липолист“ Горан Мијаиловић и директор школе „Војвода Степа Степановић“ Дејан Јосиповић уручили су поклоне др Ивани Луцић, праунуци славног војводе. Поклон је осликао једну славну, али и погубну епоху српског народа. Уручен је и портрет Степе Степановића осликан четкицом ученика Милића од Мачве, наставника ликовне уметности господина Младеновића. Ивана Луцић се захвалила гостима на поклону и изразила задовољство што јој је припала част да ученицима упути речи добродошлице.

После обилска родне куће, ђаци су посетили и споменик подигнут у част Степи Степановићу, а након тога су се упутили у Боговађу и Чачак где је војвода током живота боравио.

Поделите вест: