ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СМРТИ СЛАВНОГ ВОЈВОДЕ

Поводом обележавања годишњице смрти војводе Степе Степановића, председник општине Вождовац Александар Савић, са својим сарадницима, положио је венац на спомен обележје овог славног војсковође. Цвеће су положили и представници Савеза потомака и ратника Србије 1912-1920. ”Степа Степановић”

Пригодан програм у духу народног саборовања у знак сећања на славног војводу, одржан је у његовој родној кући у Кумодражу.

Војвода је живот почео у овој скромној кући 12. марта 1856. године, и тако га и завршио у Чачку – на обичном војничком кревету, гвозденом и тврдом. Свој живот сажео је у једну реченицу: “Из народа сам поникао, он ме је начинио оним што сам, морам се покоравати његовој вољи и служити му до последњег даха”.

Деца одевена у народну ношњу, евоцирала су сећање на време у коме је велики српски војвода живео. Ученици су нас са својим рециталима и ликовним радовима подсетли на вредности и дела због којих је српски народ постао народ за поштовање и дивљење у Европи и свету, на челу са славним вођама од којих је посебно драгоцено име Степе Степановића.

Обраћајући се присутнима, председник Општине Александар Савић, поздравио је све поштоваоце имена и дела славног војводе. ”Значајан јубилеј окупио је добре људе на правом месту, како бисмо се сви заједно подсетили витешких дела наших предака и како бисмо то сећање пренели нашим покољењима.

Велико војно умеће, вештина командовања и подстицање дубоко укорењеног борбеног морала код сваког српског војника, само су неке од особина које је велики Војвода поседовао, развијао и преносио саборцима. У ту част, војводи Степи Степановић одајемо почаст и након 86 година од његовог упокoјења. Овај скуп мора да нам постави смернице за будућност, и да нас подсети да на том путу морамо бити храбри, мудри и одлучни да се на прави начин суочимо са догађајима који нам предстоје и да ми изненадимо будућност, а не да је дочекамо неспремни” – рекао је Савић.

Сећања на околности под којима је Србија ушла у Први светски рат и из њега изашла као победник, осветлио је историчар др Ђоко Трипковић.

Љубав и поштовање према једном од највећих српских војсковођа и стратега српског народа, указали су и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, секретар Секретаријата за инспекцијске послове Загорка Панић и начелник Полицијске станице Вождовац Небојша Драговић.

Поделите вест: