НАГРАЂЕНИ МЛАДИ КАРИКАТУРИСТИ СА ВОЖДОВЦА

Пријатељи деце општине Вождовац у сарадњи са Градском општином Вождовац, Канцеларијом за младе, Центром за културу и спорт „Шумице” и Клубом привредника, уприличили су у ЦКС „Шумице“ такмичарску изложбу радова младих карикатуриста основних и средњих школа са општине Вождовац, пристиглих на конкурс дечје карикатуре „Мали Пјер”.

Ово традиционално такмичење, које се одржава већ 21 годину за редом, део је програма Министарства просвете, науке и технолошког развоја.Ученици из 12 основних школа са Вождовца од I до IV разреда учествовали су са 143 карикатурe, ученици средњег узраста од V до VIII разреда са 121 карикатуром, а ученици четвртих разреда средњих школа са 58 радова, укупно 322 цртежа.

Ђаци су на карикатурама обрађивали права деце и младих у породици, друштвеном окружењу и указивали на оне који их ометају и оне који им помажу да остварују своја права. У најширем смислу, пружена им је могућност да изразе своје креативно мишљење и критичко опажање света и појава око себе, али су указали и на одрастање без насиља и вршњачку толеранцију.

Са Вождовца је одабрана 31 карикатура за градску и републичку смотру, која ће бити одржана 1. априла у ЦКС “Шумице”. Данас су ученицима за најбоље радове уручене специјлне дипломе, књиге карикатура и цртежи истакнутог карикатуристе Драгана Руменчића.
Додели награда у име општине Вождовац присуствовао је члан Већа Милан Тодић, који је овом приликом похвалио младе таленте и организацију.

“Надам се да ћемо наставити са манифестацијама које се одржавају у овом центру, а руководство општине Вождовац – на челу са председником Александром Савићем и руководство ЦКС „Шумице“, трудиће се да унапреди и обогати активности и програме овог центра”, рекао је Тодић.

Овом приликом, Тодић је најавио да ће у будућем периоду – изменом законских оквира, а сходно буџету и могућностима – Општина формирати фондове који ће дати и финасијску подршку путем конкурса младим талентима који репрезентују своје породице, школе, Општину, Град и Републику Србију.

У програму су учествовали академски сликар Мирјана Мартиновић, дечији песник Петар Петровић , председник Скупштине ,,Пријатељи деце” Вождовац и председник Извршног одбора ,,Пријатељи деце” Београда мр Божидар Пешев, који је уручио награде најуспешнијим ауторима.

Поделите вест: