ОБЈАВЉЕН СПИСАК 1.500 ЛОКАЦИЈА НА КОЈИМА НИЈЕ ПЛАЋЕНА НАКНАДА ЗА ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТE

logo_direkcijaДирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда Ј.П. објавила је СПИСАК од око 1.500 локација на којима инвеститори дугују укупно 26,7 милијарди динара на име накнаде за уређивање грађевинског земљишта. Избегавање плаћања накнаде проузрокује мање новца за изградњу инфраструктуре у Београду.

Први део потраживања од 11,1 милијарди динара односи се на тужбе које је Дирекција покренула према дужницима који не плаћају уговорене рате. Други део потраживања од 4,1 милијарде динара односи се на дужнике који су изгубили судске спорове са Дирекцијом, а трећу групу од  11,5 милијарди динара представљају правна лица над којима су покренути стечајни поступци у којима је Дирекција пријавила своја потраживања.

Дирекција предузима сва законска средства да наплати потраживања од инвеститора који на овакав начин шпекулишу и избегавају уговорне обавезе, а њима се за период кашњења у плаћању обрачунава затезна камата у складу са прописима који уређују ову област. Како би се зауставио даљи обрачун затезне камате, Дирекција је прошле године позвала инвеститоре да кроз судска поравнања измире своје обавезе. С обзиром да се један број инвеститора одазвао овом позиву, Дирекција је донела одлуку да се и ове године инвеститорима омогући склапање судских поравнања.

Највећи део дуговања настао је у периоду 2004-2011. године коришћењем законске могућности да се приликом склапања уговора плати само 10% уговореног износа, чиме се стицало право на грађевинску дозволу и отпочињање изградње. После тога неки инвеститори су једноставно престајали са плаћањем, објекте су завршавали и у одређеном броју их продавали на тржишту некретнина, а обавезе према граду су остале неизмирене.

Дирекција је у спорним уговорима покушавала да наплати потраживања коришћењем инструмената финансијског обезбеђења у виду меница за физичка лица и уговорних овлашћења за правна лица, али активирањем ових инструмената није се постизало много, јер се тако само блокира рачун дужника, а потраживање остаје ненаплаћено. Новим законским одредбама о плаћању доприноса за уређивање грађевинског земљишта на рате, инвеститори су дужни да као средство обезбеђења доставе неопозиву банкарску гаранцију или да успоставе хипотеку на објекту у корист града Београда, осим у случају ако граде породични стамбени објекат до 200 м2.

Поделите вест: