ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ

Слава Градске општине Вождовац Свети Апостол Андреј Првозвани и Дан Општине свечано су обележени у суботу, 13. децембра 2014. године.

У Храму Светог Преображења Господњег, свету архијерејску литургији служио је владика Арсеније, викарни епископ и изасланик Патријарха, у пратњи хора Храма. После завршене литургије, челници општине Вождовац, заједно са великим бројем Вождовчана кренули су улицама у поворци свечане литије, од Храма до зграде Општине Вождовац.

У холу Општине владика Арсеније и свештеници Храма обавили су обред резања славског колача и освећење жита, уз присуство општинског руководства, бројних грађана и гостију.

После славског обреда одржана је Свечана Скупштина, на којој се прво обратио председник Скупштине општине Александар Мирковић, који је поздравио све присутне одборнике, грађане и госте. Мирковић је напоменуо да је веома задовољан радом Скупштине, с обзиром да је за многе одлуке које су доношене гласала и позиција и опозиција, што значи да су те одлуке добре и у интересу грађана општине Вождовац. “Када је нешто у интересу грађана, онда није битна страначка припадност, већ је битно да смо сви ми овде заједно и да се боримо и радимо за лепши и бољи Вождовац и за све наше грађане” – рекао је председник Скупштине.

Потом је саопштио да су се одборници, сходно одлуци са претходне седнице, одрекли својих накнада за присуство на данашњој свечаној седници Скупштине, која је одржана поводом Дана општине, а у корист Храма на Косову. Средства од одборничких накнада биће усмерена за потребе Храма Светог Димитрија у братској општини Косовска Митровица, а у сврху израде Христовог гроба у дуборезу.

Потом се обратио председник Градске општине Вождовац Александар Савић, који се захвалио свима, а посебно бројним Вождовачанима, који су дошли да заједно прославе општинску крсну славу. Савић је, у име општине Вождовац, честитао славу Светог Андреја Првозваног свима који га славе, пожелео им много здравља и да све празнике у наредним данима славе у оквиру своје породице, која је иначе основ сваког друштва. Председник је потом говорио о реализованим и будућим пројектима које општина Вождовац има у плану за наредну годину.

На Свечаној Скупштини приказан је и видео спот о значајним активностима које је Градска општина Вождовац реализовала у протеклом периоду, а које су допринеле побољшању услова и квалитета живота свих суграђана.

Председник општине Вождовац Александар Савић и председник Скупштине општине Александар Мирковић уручили су почасне повеље најзаслужнијим грађанима Вождовца у областима спорта, уметности и културе и то спортисти Милутину Шошкићу, филмском уметнику Љубиши Самарџићу и књижевнику Добрици Ерићу, у чије име је повељу примила његова ћерка. Председник Скупштине и председник Општине награђенима су честитали и захвалили на делима којима су обележили историју и Вождовца и Београда и Србије.

Свечаности су присуствовали гости из братске општине Косовска Митровица, представници града Београда, други гости и бројни грађани Вождовца.

Поделите вест: