TRIBINA NA TEMU ”ZAJEDNO PROTIV ELEKTRONSKOG NASILjA”

U petak, 31. oktobra 2014. godine u skupštinskoj sali Gradske opštine Voždovac, održana je tribina u skladu sa Akcionim planom ”Zajedno protiv Elektronskog nasilja”, koju je sačinio osposobljeni tim Policijske uprave za grad Beograd u saradnji sa Misijom OEBS-a u Republici Srbiji.

Tribine su namenjene učenicima sedmih razreda svih voždovačkih osnovnih škola, a već prvog dana više stotina učenika iz četiri osnovne škole, uz prisustvo nastavnika, direktora osnovnih škola i predstavnika Saveta roditelja imali su priliku da se informišu o opasnostima koje se javljaju na internetu, merama bezbednosti i ”cyber” nasilju, kao i promociji kulture nenasilja i unapređenje bezbednosti mladih na internetu, kroz održavanje tribina i publikaciju flajera i majica.

Tribinu je otvorio član Veća opštine Voždovac zadužen za sport i omladinu Milan Todić, koji je pozdravio đake i objasnio im da će danas imati priliku da se upoznaju sa svim potencijalnim opasnostima koje se javljaju na internetu i dobiti instrukcije kako da se od njih zaštite. On je napomenuo da je opština Voždovac, prepoznajući opasnost ”cyber” kriminala, pogotovo za adolescentsku populaciju, sa ciljem preventivnog delovanja, odgovorno pristupila kao partner u projektu ”Zajedno protiv Elektronskog nasilja” i najavio nastavak održavanja tribina u novembru za sve preostale osnovne škole sa Voždovca.

Predavanju su prisustvovali i predstavnik OEBS-a William Lawrei i šef Odseka u Upravi policije u sedištu MUP-a, policijski inspektor Novak Vučinić.

Predstavnik OEBS-a William Lawrei istakao je značaj ovog projekta i izjavio: „Veoma mi je drago da možemo da podržimo Ministarstvo unutrašnjih poslova i grad Beograd u izgradnji jednog partnerskog odnosa koji vodi ka bezbednosti sve dece. Razvojem tehnologije menja se sistem bezbednosti za decu. Svaka inicijativa koja ima za cilj da se poboljša bezbednost dece treba imati podršku“.

Publikacije koje su podeljene na predavanju sačinjene su za tri ciljne grupe:
– za decu i omladinu (saveti za zaštitu, saveti za sigurno vođenje internet dnevnika, opasnosti, zlatna pravila za sigurnu upotrebu interneta i sms dopisivanje);
– roditelje (saveti za sigurno korišćenje mobilnih telefona i interneta i načini za učenje dece za sigurno ”hodanje” po internetu);
– i prosvetne radnike (uzimajući u obzir značaj i ulogu školske sredine i radnika škole u prevenciji i intervenciji u situacijama elektronskog zlostavljanja – prevencija elektoronskog nasilja i načini pružanja pomoći detetu koje je doživelo elektronsko nasilje u školi, edukacija o načinu rada sa onima koji vrše elektronsko nasilje i posledice nasilnog ponašanja).

Članovi projektnog tima iz Odeljenja za prevenciju i rad policije u zajednici u Upravi policije, viši policijski inspektor Danijela Malbašić i viši policijski inspektor Marija Stanković iz Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije u Upravi kriminalističke policije, PU za grad Beograd mladima su na pristupačan način dali upozorenja i instrukcije šta treba, a šta ne raditi prilikom korišćenja društvenih mreža, a naročito fejsbuka. O svim opasnostima i dosadašnjim lošim iskustvima govorili su predstavnici Instituta za mentalno zdravlje – spec. psihijatrije dr Svetislav Mitrović iz Dnevne bolnice za zavisnosti u adolescenciji IZMZ i dr Oliver Vidojević dečiji psihijatar IZMZ.

Podelite vest: