ТРИБИНA НА ТЕМУ ”ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЕЛЕКТРОНСКОГ НАСИЉА”

У петак, 31. октобра 2014. године у скупштинској сали Градске општине Вождовац, одржана је трибина у складу са Акционим планом ”Заједно против Електронског насиља”, коју је сачинио оспособљени тим Полицијске управе за град Београд у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Републици Србији.

Трибине су намењене ученицима седмих разреда свих вождовачких основних школа, а већ првог дана више стотина ученика из четири основне школе, уз присуство наставника, директора основних школа и представника Савета родитеља имали су прилику да се информишу о опасностима које се јављају на интернету, мерама безбедности и ”cyber” насиљу, као и промоцији културе ненасиља и унапређење безбедности младих на интернету, кроз одржавање трибина и публикацију флајера и мајица.

Трибину је отворио члан Већа општине Вождовац задужен за спорт и омладину Милан Тодић, који је поздравио ђаке и објаснио им да ће данас имати прилику да се упознају са свим потенцијалним опасностима које се јављају на интернету и добити инструкције како да се од њих заштите. Он је напоменуо да је општина Вождовац, препознајући опасност ”cyber” криминала, поготово за адолесцентску популацију, са циљем превентивног деловања, одговорно приступила као партнер у пројекту ”Заједно против Електронског насиља” и најавио наставак одржавања трибина у новембру за све преостале основне школе са Вождовца.

Предавању су присуствовали и представник ОЕБС-a William Lawrei и шеф Одсека у Управи полиције у седишту МУП-а, полицијски инспектор Новак Вучинић.

Представник ОЕБС-а William Lawrei истакао је значај овог пројекта и изјавио: „Веома ми је драго да можемо да подржимо Министарство унутрашњих послова и град Београд у изградњи једног партнерског односа који води ка безбедности све деце. Развојем технологије мења се систем безбедности за децу. Свака иницијатива која има за циљ да се побољша безбедност деце треба имати подршку“.

Публикације које су подељене на предавању сачињене су за три циљне групе:
– за децу и омладину (савети за заштиту, савети за сигурно вођење интернет дневника, опасности, златна правила за сигурну употребу интернета и смс дописивање);
– родитеље (савети за сигурно коришћење мобилних телефона и интернета и начини за учење деце за сигурно ”ходање” по интернету);
– и просветне раднике (узимајући у обзир значај и улогу школске средине и радника школе у превенцији и интервенцији у ситуацијама електронског злостављања – превенција електоронског насиља и начини пружања помоћи детету које је доживело електронско насиље у школи, едукација о начину рада са онима који врше електронско насиље и последице насилног понашања).

Чланови пројектног тима из Одељења за превенцију и рад полиције у заједници у Управи полиције, виши полицијски инспектор Данијела Малбашић и виши полицијски инспектор Марија Станковић из Одељења за сузбијање малолетничке делинквенције у Управи криминалистичке полиције, ПУ за град Београд младима су на приступачан начин дали упозорења и инструкције шта треба, а шта не радити приликом коришћења друштвених мрежа, а нарочито фејсбука. О свим опасностима и досадашњим лошим искуствима говорили су представници Института за ментално здравље – спец. психијатрије др Светислав Митровић из Дневне болнице за зависности у адолесценцији ИЗМЗ и др Оливер Видојевић дечији психијатар ИЗМЗ.

Поделите вест: