РАДОВИ НА ОБНОВИ РОДНЕ КУЋЕ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ У КУМОДРАЖУ

Поводом Дана примирја у Првом светском рату представници ГО Вождовац обишли су радове на санацији родне куће војводе Степе Степановића у Кумодражу, која је већ петнаест година затворена за посетиоце.

„Здање није отворено за посетиоце више од деценију, а многи и не знају да је војвода Степа био Београђанин. Он је рођен у селу Кумодражу и до сада су његову кућу одржавали само мештани овог села“, напоменуо је председник ГО Вoждовац др Драган Вуканић. Он је подсетио да је још пре четири године Општина покренула иницијативу да се кућа обнови како би била доступна свима.

„Међутим, нисмо успели да као Oпштина санирамо здање, јер је то под ингеренцијом Градског Завода за заштиту споменика културе. На иницијативу одборника СНС „Покренимо Београд“ у Скупштини Београда, издвојена су средства како би се кућа вратила у првобитно стање, каква је била половином 19. века“, изјавио је председник општине Вождовац.

Одборник града Београда Ивана Томић, на чију иницијативу је и дошло до обнове куће војводе Степе, подсетила је да иако није имала подршку, oвaj споменик културе ће ипак бити обновљен јер пре свега пропада и подсетила све на историјски значај славног војводе. “Све што смо желели све ове године, јесте да кућу сачувамо од заборава. Желимо да будућу сталну поставку виде ученици из целе земље и да то буде уврштено у обавезан школски програм. Поносна сам и срећна јер су радови у току и што ће после 15 година ова врата бити отворена за све. У дворишту куће која је изграђена пре око 150 година налази се у камену исписано име српског војводе. И само та спомен плоча указује на важност овог типичног дома из половине 19. века” – навела је Томићева.

Поделите вест: