„PROZOR ŠANGAJA“ ZA VOŽDOVAČKE GIMNAZIJALCE

Delegacija šangajske narodne asocijacije za saradnju i prijateljstvo sa stranim zemljama (SPAFFC), koja na poziv Društva „Daleki istok“ boravi dva dana u Beogradu, posetila je opštinu Voždovac, radi povezivanja i saradnje Šangajskog distrikta Jiading i GO Voždovac. Memorandumom o saradnji Društva „Daleki istok“ i GO Voždovac, koji je potpisan 1. februara 2011.godine – Društvo „Daleki istok“ i GO Voždovac stupili su u saradnju na polju kulture i obrazovanja sa instutucijama na Dalekom istoku (NR Kina, R. Koreja).

Kako je prošle godine u VIII beogradskoj gimnaziji počela sa radom Škola kineskog jezika, ovom posetom Delegacije asocijacije ostvariće se buduća saradnja i povezivanje VIII beogradske gimnazije i jedne šangajske gimnazije, kao i proširenje projekta „Prozor Šangaja“ i na ovu voždovačku školu.

Predstavnici Delegacije iz Šangaja i opštine Voždovac obišli su VIII beogradsku gimnaziju, gde su pogledali izložbu „Dani kineske kulture i jezika“, a nakon toga prisustvovali jednom času Škole kineskog jezika, gde su polaznici uz pomoć predavača i osnivača Društva „Daleki istok“, Marine Pop-Cenić pokazali koliko su, za kratko vreme, naučili od ovog nimalo lakog jezika.

“Prozor Šangaja” je integralni deo projekta pod nazivom China Book International, koji podrazumeva upoznavanje svih zainteresovanih širom sveta sa kineskom kulturom i tradicijom, putem raznih aktivnosti i događaja, kao i putem edukacije kroz čitanje knjiga koje se odnose na sve sfere istorije, jezika i života, kao i savremenih dostignuća u NR Kini. Ovaj program zajedno sa svojim partnerima, promoviše Biblioteka Šangaja, koja je donator određenog broja knjiga koje se izlažu u okviru biblioteka koje učestvuju u ostvarivanju ovog programa.

Delegaciju iz Kine činili su Wang Xiaoshu – šef delegacije, potpredsednik SPAFFC i član saveta administrativne uprave Šangaja, Yu Jianhao – generalni sekretar SPAFFC, Tan Huiming – član saveta SPAFFC, Shen Liyun – direktor za međunarodnu saradnju Instituta za nauku i tehniku Šangaja/Biblioteka Šangaja, Li Danni – Koordinator projekta „Prozor Šangaja“, Goran Vasiljević i Marina Pop-Cenić iz Društva „Daleki istok“, a domaćini su bili Nebojša Stefanović – predsednik GO Srpske napredne stranke, Dr Dragan Vukanić – predsedik GO Voždovac, Ljiljana Mališić – pomoćnik predsednika GO Voždovac, Ivana Tomić – šef kabineta predsednika GO Voždovac, Irena Brajović – direktor VIII beogradske gimnazije i Ivana Gajić – Kancelarija za mlade GO Voždovac.

Поделите вест: