DANI IZRAELA NA VOŽDOVCU

Manifestacija “DANI IZRAELSKE KULTURE NA VOŽDOVCU” svečano je otvorena u utorak, 12. oktobra 2010. godine. Brojni gosti imali su jedinstvenu priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu za koji su se pobrinuli hor „Braća Baruh“ i Folklorna plesna grupa „Nahar Haeš“. Manifestaciju su otvorili ambasador Izraela u Srbiji Nj.E. Artur Kol i dr Dragan Vukanić, predsednik opštine Voždovac. Prvi čovek Voždovca podsetio je na istorijsku bliskost dva naroda i istakao da je cilj održavanja ove manifestacije, između ostalog, obnova bratstva i suživota srpskog i jevrejskog naroda kao u stara dobra vremena.

– Postoji jedna izreka koju koriste i Srbi i Jevreji za svoju zemlju, a ona glasi „ne volim je što je velika i bogata, nego što je baš takva“ – naglasio je dr Vukanić. Zahvaljujući se voždovačkim domaćinima na srdačnoj dobrodošlici izraelski ambasador rekao je da su Srbi i Jevreji na ovim prostorima vekovima živeli u miru.

– Jevrejska zajednica nije na taj način tretirana u drugim evropskim zemljama. Tokom Drugog svetskog rata između 80 i 90 odsto Jevreja u Beogradu i Srbiji nije dočekalo kraj rata. Međutim, zahvaljujući Srbima jedan broj Jevreja je ipak dočekao slobodu. Srbi su ih krili po selima i planinama, a mnogi Jevreji su se priključili partizanskom pokretu – podsetio je ambasador Izraela.

Potom je počasni gost večeri ambasador Izraela Nj.E. Artur Kol otvorio izložbu trodimenzionalnih fotografija “Ispunjenje sna”. Svojim prisustvom celu manifestaciju su uveličali Aleksandar Nikolaevič Konanihin, ataše za kulturu ambasade Rusije, Ognjan Siderov, savetnik bugarskog ambasadora, Jan Pšenica, zamenik ambasadora Slovačke, predstavnici jevrejskih udruženja – Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Jovan Elazar, predsednik Jevrejske opštine Beograd, Robert Đerasi, direktor Jevrejske donatorske američke organizacije „Džoint“, sveštenik Drago Ubiparipović, izaslanik Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Igor Jarmaz, šef kabineta ministra vera, Zlata Đerić, narodni poslanik Nove Srbije, Ljiljana Bulatović, književnik i publicista, Predrag Živković Tozovac, naš proslavljeni estradni umetnik, kao i mnogi drugi gosti. Na kraju svečanog otvaranja „Dana izraelske kulture na Voždovcu“ priređen je koktel.

Поделите вест: