SLOVAČKI AMBASADOR POSETIO VOŽDOVAC

Uz zvuke srpske i slovačke himne „Bože pravde“ i „Slovenčino moja“ u opštini Voždovac je otvorena humanitarna prodajna izložba naivnih umetnika iz Kovačice i Padine. Posle bogatog muzičkog programa u izvođenju Slovačkog kulturno-umetničkog društva „Šafarik“ iz Novog Sada, Hora Matice Slovačke „Vokali“ iz Beograda, KUD „Stari Dušanovac“ i kamernog orkestara Muzičke škole „Petar Konjović“ brojni prisutni gosti imali su priliku da vide, ali i da kupe dela slovačkih naivnih umetnika čije slike i danas krase muzeje, galerije i domove širom sveta – Jana Husarika, Ane i Nataše Knjazovic, Zuzane Holubekove, Ane Kotvašove i Gerža Mihala.

Manifestaciju su otvorili ambasador Slovačke Republike u Srbiji njegova ekselencija Igor Furđik i predsednik opštine Voždovac dr Dragan Vukanić. Tom događaju su prisustvovali predsednik Slovačke stranke Jan Paul, koordinator Kancelarije za manjine u opštini Voždovac Zlatko Lenhart i drugi opštinski funkcioneri, brojne javne ličnosti i mnogi gosti. Poželevši dobrodošlicu slovačkim gostima predsednik opštine Voždovac je ukazao na bliskost dva naroda i podsetio da su Slovaci uvek bili uz nas u najtežim trenucima naše novije istorije.

Zahvaljujući se na srdačnom prijemu slovački ambasador je ne tečnom srpskom jeziku rekao da njegova zemlja podržava Srbiju i srpski narod na putu u EU.

Mi vas čekamo u EU! Tamo ste nam potrebni jer vas smatramo braćom i prijateljima – naglasio je ambasador Slovačke u Beogradu i dodao da su „ovdašnji Slovaci spona između srpskog i slovačkog naroda“.

Izložba je otvorena za posetioce do 16. aprila 2010. godine, svakog radnog dana u periodu od 8 do 19 časova u svečanoj sali Gradske opštine Voždovac (Ustanička 53), a deo prihoda od prodaje slika ići će u humanitarni fond opštine.

Поделите вест: