NA VOŽDOVCU OTKRIVEN IZVOR TEMALNIH VODA

Na teritoriji Voždovca, u zoni aluvijalne ravni Zavojničke reke, desno od auto puta Beograd-Niš, nakon određenih istraživanja koja su sprovedena na inicijativu opštine Voždovac Geološki institut Srbije otkrio je izvor termalnih voda.

Pod termalnim vodama, koje se mogu otkriti ispod površine zemlje obično se smatraju vode sa temperaturom višom od 18 o C. Termalne vode visokih temperatura imaju širok dijapazon potencijalnog korišćenja, od grejanja, razvoja turističko-rekreativnih sadržaja (banjski kapaciteti, spa centri…), do razvijanja energetskih postrojenja.

Najnovija istraživanja otkrila su u široj zoni Bubanj Potoka, u zoni sela Zuce, na dubini od 150m izvor termalne vode, temperature 22o C i dobrog kvaliteta. Zapadnu granicu istražnog prostora čini Avala, a severo-istočnu auto-put Beograd-Niš. Sa južne strane granicu predstavlja potok Karagača.

U narednom periodu opština će izvršiti analizu ekonomske isplativosti ulaganja u geotermalne izvore energije i dalja hidrogeološka istraživanja.

Podelite vest: