СПОРТ

Изузетно значајне странице београдског спорта исписиване су и исписују се у вождовачкој општини. Процењује се да су вождовачки спортисти освојили око 14 хиљада медаља, пехара и других признања, почев од локалних такмичења па све до државних, европских, светских првенстава и олимпијских игара.

Пре успона модерних спортова, после премештања тркалишта са простора на коме су данас београдски технички факултети, а пре изградње садашњег хиподрома, Вождовац је –  у Маринковој бари и на Бањичком пољу – био поприште коњских трка. Фудбалски клуб Душановац, који ће касније једно време носити име Слобода, фомиран је 1912. године, а Вождовачки 1929. Њиховим спајањем настао је данашњи суперлигаш  ФК Вождовац. Суперлигашки статус има и вождовачки Рад, а традицију вредну поштовања стекли су и Синђелић и други фудбалски клубови. У вождовачкој општини данас постоји велики број спортских клубова укључујући и такозване „мале спортове“. Најбројнији су фудбалски али ту су и кошаркашки, рукометни, атлетски, бициклистички, џудо, теквондо, шаховски, стонотениски, стрељачки, боћарски, софт бол и бејзбол клубови.

Вождовац су посебно прославиле рукометашице и кошаркашице. И једне и друге освајале су државна првенства, а вождовачки кошаркашки клуб дао је 24 репрезентативке и својевремено је стигао и до финала у међународном Купу Лилијане Ронкети. Планинарке и планинари Вождовца 2004. године освојили су 5.642 метра високи Елбрус на Кавказу.

Спортски центри у Шумицама и на Бањици, сале „Спорт еко“и „Торлак“, стадиони фудбалских клубова Рад и Вождовац, при чему је овај други јединствен у овом делу Европе јер се налази на врху тржног центра „Стадион“ – снажна су инфраструктурна подршка не само спортистима Вождовца, него и врхунским клубовима Београда  и Србије.

На површини од  5.817 квадратних метара ” Вождовачки центар – Шумице” поседује велику спортску дворану са хиљаду седишта и 250 места за стајање, намењену за рукомет, кошарку, одбојку, стони тенис, мали фудбал и борилачке спортове. Центар има и салу са позорницом и прес-салу. У овим просторима организују се школе и курсеви стоног тениса, аеробика, уметничког плеса, мачевања, аикида, каратеа.

Универзална спортска хала овог центра погодна је за рукомет, одбојку, стони тенис, куглање и борилачке спортове, а може да прихвати 2.300 гледалаца. Центар поседује и свлачионице, салу за тренинге, шест тениских терена, теретану, куглану, трим-кабинет, клуб и ресторан.

У УСЦ „Вождовац“ на Бањици налазе се затворени олимпијски базен и трибина са две хиљаде седишта и хиљаду места за стајање. На отвореном простору су два олимпијска базена и шест тениских терена. Центар пружа оптималне услове за такмичења на води – ватерполо, пливање и синхроно пливање. У његовом су саставу и медицински центар, сауна, хидромасажа, трим-сала и теретана.

Установа “Вождовачки центар – Шумице”
Устаничка 125а
Директор: Зоран Иваниш
uvcsumice.rs

Установа спортски центар “Вождовац”
Црнотравска 4
Директор: Драган Животић
uscvozdovac.com