СПОРТ

Ову општину с правом можемо назвати „спортском“ јер су овде рођени многи значајни и прослављени спортисти који су освојили више од 14 хиљада медаља, пехара и других признања на локалним, државним, европским, светским такмичењима и олимпијским играма.
Спортови који су препознатљиви на Вождовцу су фудбал, кошарка, рукомет, тенис, атлетика, бициклизам, бокс, џудо, теквондо, шах, стони тенис и стрељаштво.
Ако се вратимо у прошлост, пре настанка садашњег хиподрома, на Вождовцу су се у Маринковој бари и на Бањичком пољу одржавале коњичке трке.

Данашњи суперлигаш Фудбалски клуб Вождовац основан је 1912. године као ФК Душановац, а 1929. године мења име у Вождовачки спортски клуб. У међувремену на територији општине Вождовац основан је и ФК Слобода. Игралиште ФК Слобода налазило се на месту на којем се и данас налази стадион ФК Вождовац, док је Вождовачки СК играо своје утакмице на терену који се налазио на Душановцу, на месту где се данас налази Фризерска школа. Ова два клуба се спајају 1973. године у данашњи ФК Вождовац, чији се стадион од 2012. године налази на крову Тржног центра у Заплањској улици.
Статус суперлигаша има и ФК Рад основан 1958. године од стране Грађевинске компаније Рад, преузимањем малог локалног клуба Развитак који се такмичио у најнижем рангу.

Током 70-тих и 80-тих година прошлог века, веома успешан био је Женски рукометни клуб Вождовац који је био шампион СФР Југославије 1971. и 1988. године, и такође два пута освајач  државног Купа. За ЖРК Вождовац наступале су многобројне репрезентативке, истинске легенде овог спорта као што су Нађа Станојевић, Светлана Китић, Драгица Ђурић, Светлана Вујчић, Тања Медвед, Индира Јакуповић, Снежана Дамјанац.

На Вождовцу су одрастали, живели и радили спортисти међу којима су тенисер Новак Ђоковић, ватерполисти Игор Милановић, кошаркаши Дражен Далипагић, Саша Обрадовић, Наташа Ковачевић, Бранка Јовановић Милатовић, каратискиња Татјана Петровић, боксер Светомир Белић – Белка, голман Милутин Шошкић, шахиста Светозар Глигорић и млада шахисткиња Теодора Ињац која је пре своје 19. године два пута узастопно освојила титулу првакиње Србије, а због изванредних резултата и сјајних партија које је одиграла током каријере, Светска шаховска федерација јој је 2017. године доделила звање женског интернационалног мајстора.

Посебно је интересантан податак да су вождовачки планинари 2004. освојили планински врх Елбрус на Кавказу висок 5.642 метра.

На територији општине постоје и два спортска центра „Шумице“ и „Вождовац“ који су последњих година обновљени и опремљени савременом опремом.
” Вождовачки центар – Шумице” почео је са радом 1974. године као најмодернији културни, спортски и образовни центар у граду под називом Дом пионира и омладине „Вождовац“.

На површини од  5.817 квадратних метара „Шумице“ поседују велику спортску дворану, са хиљаду места за седење и ВИП ложом, намењену за рукомет, кошарку, одбојку, стони тенис, мали фудбал и борилачке спортове. Центар има свечану (биоскопску) салу и прес-салу. У овим просторијама се организују школе и курсеви стоног тениса, аеробика, уметничког плеса, мачевања, аикида, каратеа. Универзална спортска хала погодна је за рукомет, одбојку, стони тенис и борилачке спортове. Центар поседује и свлачионице, салу за тренинге, десет столова за стони тенис, теретану, фитнес салу, канцеларије – пословни простор, кафе клуб и ресторан. Ради унапређења квалитета услуга од 2010. године урађена је реконструкција крова и две сале, комплетно је обновљена и савремено опремљена мултифункционална конференцијска сала, сала за стони тенис, прес сала, канцеларије и улазни хол.

УСЦ „Вождовац“ на Бањици је изграђен 1974. године и од свог почетка па до данас послује, кроз различите форме, као јавна установа Општине Вождовац која је и оснивач Центра. Грађанима је свакодневно на располагању затворени олимпијски базен и трибина са две хиљаде седишта. На отвореном простору су два олимпијска базена и шест тениских терена. Центар пружа оптималне услове за такмичења на води – ватерполо, пливање и синхроно пливање. У његовом саставу су и медицински центар, сауна и хидромасажа. У оквиру другог дела Центра где се налази велика сала комплетно је реновиран блок свлачионица са свим пратећим просторијама (тоалети, амбуланта, улазни хол, чајна кухиња). Након 44 године замењено 1900 столица на трибинама, промењене су комплетне плочице, уређена мала сала, сала за бокс, трим-кабинет и теретана.

Руководство ГО Вождовац улаже у развој спорта код деце. Од 2010. године направљено је и реконструисано више од 40 нових дечијих игралишта, теретана на отвореном и спортских терена. У зимском периоду у насељима Степа Степановић и Рипањ Општина поставља бесплатно клизалиште.

Како би се поспешила и унапредила спортска  друштва и такмичења, 2015. године основан је Спортски савез ГО Вождовац. Један од циљева је и обезбеђивање услова за организацију школских такмичења, подршка школском спорту као и буђење интересовања код деце за здраве животне навике.

Међу ногобројним спортским такмичењима које подржава Општина, два најзначајнија су турнир у малом фудбалу „Трофеј Вождовца“ и међународни карате турнир „Nippon Top 10“, а једна од најпосећенијих манифестација је смотра старовременских аутомобила који последњих 35 година уз подршку Општине организује  Ауто мото клуба „Ветеран – Вождовац“.

Установа “Вождовачки центар – Шумице”
Устаничка 125а
uvcsumice.rs

Установа спортски центар “Вождовац”
Црнотравска 4
uscvozdovac.com