PREDSTAVLjEN PROJEKAT „POBOLjŠANjE SISTEMA UPRAVLjANjA JAVNOM IMOVINOM U OPŠTINAMA VOŽDOVAC I RAKOVICA“

U Gradskoj opštini Voždovac u petak, 04. jula 2014. godine predstavljen je projekat „Poboljšanje sistema upravljanja javnom imovinom u opštinama Voždovac i Rakovica“ koji se finansira iz sredstava programa Exchange4 Evropske Unije, i svečano potpisan memorandum o saradnji između Gradske opštine Voždovac i Gradske opštine Rakovica.

Učesnici konferencije predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić i koordinator projekta Dejan Remetić, predstavili su značaj, aktivnosti i očekivane ciljeve projekta.

Opština Voždovac prethodno je potpisala ugovor sa Delegacijom Evropske Unije u Srbiji 25. marta 2014. godine, koja finansira realizaciju projekta u iznosu od 150.486,00 evra što predstavlja 85% ukupne vrednosti Projekta, dok ostatak finansira lokalna samouprava kroz angažovanje svojih kadrovskih i drugih resursa. Partner u realizaciji projekta je beogradska opština Rakovica.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić izjavio je da opština Voždovac kroz ovaj projekat nastoji da unapredi način upravljanja javnim resursima opštine, smanji troškove, poveća prihode i ostvari kvalitetniju interakciju sa svojim građanima .

Predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić naveo je da je odmah prepoznao značaj projekta za budući razvoj opštine.

Prema navodima koordinatora projekta Dejana Remetića, za sve programe Exchange 4 u organizaciji Evropske unije odvojeno je ukupno 5.800.000,00 eura.Program se odvija u četiri ciklusa u ukupnom trajanju od 12 meseci. Opština Voždovac i opština Rakovica učestvovale su u trećem ciklusu i jedine su beogradske opštine koje su implementirale ovaj projekat. U planu je unapređenje znanja postojećih službi i proširenje njihovih kapaciteta. Zadatak projekta je da se urade analize i studije o upravljanju imovinom i geodetska problematika opštine Voždovac.

Prioritet broj jedan je modernizacija arhive opština Voždovac i Rakovica, uvođenje modernijeg sistema i elektronske baze arhiviranja javne imovine, što je korak bliže ka uspostavljanju elektronskog upravljanja. Konkretan rezultat ovog projekta je baza podataka koja će biti razvijena i dostupna opštinama Voždovac i Rakovica, Gradu Beogradu, kao i Republici Srbiji, koji imaju zadatak da do pristupa Srbije EU izvrše popis imovine.

Ova baza podataka je od velikog značaja budućim investitorima i Evropskoj Uniji, koji će imati pristup evidenciji raspoložive imovine Republike Srbije, a samim tim i opštine Voždovac i Rakovica. Zahvaljujući preciznom sistemu baze podataka sa administrativnim, ekonomskim podacima i pravnim regulativama investitori će imati objedinjen i jasan uvid ulaganja i investiranja na teritoriji Republike Srbije.

Podelite vest: