ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ПОБОЉШАЊЕ СИСТЕМА УПРАВЉАЊА ЈАВНОМ ИМОВИНОМ У ОПШТИНАМА ВОЖДОВАЦ И РАКОВИЦА“

У Градској општини Вождовац у петак, 04. јула 2014. године представљен је пројекат „Побољшање система управљања јавном имовином у општинама Вождовац и Раковица“ који се финансира из средстава програма Exchange4 Европске Уније, и свечано потписан меморандум о сарадњи између Градске општине Вождовац и Градске општине Раковица.

Учесници конференције председник општине Вождовац Александар Савић, председник општине Раковица Владан Коцић и координатор пројекта Дејан Реметић, представили су значај, активности и очекиване циљеве пројекта.

Општина Вождовац претходно је потписала уговор са Делегацијом Европске Уније у Србији 25. марта 2014. године, која финансира реализацију пројекта у износу од 150.486,00 евра што представља 85% укупне вредности Пројекта, док остатак финансира локална самоуправа кроз ангажовање својих кадровских и других ресурса. Партнер у реализацији пројекта је београдска општина Раковица.

Председник општине Вождовац Александар Савић изјавио је да општина Вождовац кроз овај пројекат настоји да унапреди начин управљања јавним ресурсима општине, смањи трошкове, повећа приходе и оствари квалитетнију интеракцију са својим грађанима .

Председник општине Раковица Владан Коцић навео је да је одмах препознао значај пројекта за будући развој општине.

Према наводима координатора пројекта Дејана Реметића, за све програме Exchange 4 у организацији Европске уније одвојено је укупно 5.800.000,00 еура.Програм се одвија у четири циклуса у укупном трајању од 12 месеци. Oпштина Вождовац и општина Раковица учествовале су у трећем циклусу и једине су београдске општине које су имплементирале овај пројекат. У плану је унапређење знања постојећих служби и проширење њихових капацитета. Задатак пројекта је да се ураде анализе и студије о управљању имовином и геодетска проблематика општине Вождовац.

Приоритет број један је модернизација архиве општина Вождовац и Раковица, увођење модернијег система и електронске базе архивирања јавне имовине, што је корак ближе ка успостављању електронског управљања. Конкретан резултат овог пројекта је база података која ће бити развијена и доступна општинама Вождовац и Раковица, Граду Београду, као и Републици Србији, који имају задатак да до приступа Србије ЕУ изврше попис имовине.

Ова база података је од великог значаја будућим инвеститорима и Европској Унији, који ће имати приступ евиденцији расположиве имовине Републике Србије, а самим тим и општине Вождовац и Раковица. Захваљујући прецизном систему базе података са административним, економским подацима и правним регулативама инвеститори ће имати обједињен и јасан увид улагања и инвестирања на територији Републике Србије.

Поделите вест: