ПОСЕТОМ БАЈФОРДОВЕ ШУМЕ ЗАВРШЕНИ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“

У оквиру манифестације „Дани европке баштине“, данас је у „Бајфордовој шуми“ на Бањици одржано предавање о овом споменику природе на коме су присуствовали чланови Већа Градске општине Вождовац Ивана Бањац и Драган Рајић.

Мирослав Барнак из Службе за заштићена природна добра ЈКП „Зеленило Београд“ рекао је посетиоцима, међу којима је био еколошки тим Основне школе „Филип Филиповић“ на челу са наставницима, као и ученици другог разреда Основне школе „Ђура Даничић“, да је „Бајфордова шума“ порглашена заштићеним подручијем ради заштите и очувања природних и естетско – амбијеталних вредности шумског комплекса. Вегетација је бујна, најзаступљеније дрвеће су јавор, храст лужњак, топола и багрем, други спрат вегетације чине глог, багрем, граб, јасен, орах, зова и леска, а од приземне флоре највише је бршљана, гљива и маховине. Ласица, кртица, веверица и шумски миш међу најчешћим сисарима који настањују Шуму.

Ова шума има велику биолошку вредност, повољан географски положај, богату флору и фауну и станиште је за око 70 врста птица станарица и селица.

„Бајфордова шума“ се простире на преко 40 хектара, сврстава се у заштићено подручје треће категорије, а назив је добила по режисеру, сценаристи и глумцу Тимотију Џону Бајфорду, који је био глави иницијатор стављања шуме на Бањици под заштиту.

Овим дивним информацијама које су грађани и ученици могли да сазнају од професионалног водича завршена је манифестација „Дани европске баштине“ на Вождовцу за коју је и ове године владало велико интересовање грађана.

Поделите вест: