ДАН РАДОСТИ У БАЈФОРДОВОЈ ШУМИ

„Бајфордова шума“ на Бањици, која се простире на преко 40 хектара, угостила је данас малишане из вртића Петар Пан који су посадили младицу храста, донацију ЈКП „Градско зеленило“, у оквиру манифестације Дани европске баштине.

Малишанима су се у акцији посвећеној Џону Бајфорду, придружили изасланик британске амбасадорке у Србији Шан Маклеод, други секретар Амбасаде господин Доминик Нил, члан Већа Општине Вождовац задужен за екологију Драган Рајић и супруга Тимотија Џона Бајфорда, Зорица Бајфорд.

Доминик Нил се захвалио на позиву и рекао да је срећан што има толико много младих људи који желе да чувају угодну средину.

„Ја само из приче знам колико је Тимоти волео Београд и природу и мислим да заједнички задатак свих нас јесте очување природе, где год живели“, навео је Нил.

Члан Већа Драган Рајић је рекао да је допринос Џона Бајфорда Београду у очувању животне средине велики и да се Општина преименовањем Бањичке шуме само делимично одужила великом писцу и редитељу.

„Општина Вождовац са радошћу се сећа Џона Бајфорда и са поносом смо унели обилазак Бајфордове шуме у програм Дана европске баштине, у сарадњи са Британском амбасадом у Београду. Захваљујемо се и најмлађим Вождовчанима који су данас са нама, у напору да приближимо дело једног Британца који је волео наше културно и природно наслеђе“, изјавио је Рајић у име председнице Општине Иване Томић Илић.

Зорица Бајфорд је подсетила колико је Тимоти волео природу.
„Он ми је пред крај живота рекао „највеће признање за мене, које бих могао да добијем у Србији  је то да се ова шума зове по мени“ а то се догодило захваљујући Општини Вождовац“, рекла је Зорица Бајфорд. Она је поручила деци да чувају и природу и да чувају себе.

У амфитеатру Бајфордове шуме наступиле су Ивана Тркуља и Мила Ђумић од којих су присутни чули „Химну природи“, а програм је завршен шетњом кроз Бајфордову шуму, у пратњи водича из ЈКП „Градско зеленило“.

Бајфордова шума се сврстава у заштићено подручје треће категорије, а назив је добила по режисеру, сценаристи и глумцу Тимотију Џону Бајфорду, који је био главни иницијатор стављања шуме на Бањици под заштиту. Шума има велику биолошку вредност, повољан географски положај, богату флору и фауну и станиште је за око 70 врста птица станарица и селица.

Поделите вест: