ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2020. НА ВОЖДОВЦУ

Градска општина Вождовац и ове године традиционално учествује у организацији Дана европске баштине у Републици Србији у оквиру којих ће на Вождовцу бити организовани следећи програми:

Петак, 25. септембар,у 13,30 часова-
Пројекција филма ХЕРОИНА ВЕЛИКОГ РАТА МИЛУНКА САВИЋ, продукција РТС
У ОШ „Данило Киш“, Ул. Генерала Штефанека 6.

Бесмртна Милунка Савић, добровољка, је најодликованија жена – ратник у историји ратовања, која је највећа одличја Србије и савезника добила за ратне заслуге у европским ратовима од 1912. – 1918. године. Живела је и умрла на Вождовцу, где једна мала уличица носи њено име. РТС је  продуцент документарног филма  “Милунка Савић – хероина Великог рата”. Реч је о екранизованој причи о девојци која је у рат кренула као Милун Савић, била најбољи бомбаш Гвозденог пука и слављена као српска Јованка Орлеанка, којој су се поклањали највиђенији генерали и маршали савезничких армија, а који открива и њена ужасна послератна страдања и понижења која су се завршила неопростивим заборавом и неправдом. Пројекцији ће присуствовати ауторка филма – Слађана Зарић

Понедељак, 28. септембар  у 10,00 часова-
ПУТ КРОЗ ИСТОРИЈУ СРБА У ЕВРОПИ, двориште вртића  „Сестре Букумировић“, Ул. Игњата Јоба 69, деца предшколског узраста. Едукативно предавање са певањем и приповедањем, приче из средњовековне Србије. Приповедач: Предраг Вуковић Пеђолино.

Уторак, 29. септембар, у 11,00 часова-
ВИКТОР ЛАЗИЋ, директор „Адлигата“ говори О ЗНАЧАЈУ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА, у дворишту родне куће војводе Степе Степановића у Кумодражу, Врчинска 1.
Пријављивање грађана на: protokol@vozdovac.rs
Посетиоци су обавезни да носе заштитну маску и понесу са собом важећи лични документ!
Окупљање пријављених посетилаца испред зграде Општине Вождовац (Устаничка 53), у 10:30. Обезбеђен је превоз до комплекса и назад.

Среда, 30. септембар, у 10,00 часова-
ПУТ КРОЗ ИСТОРИЈУ СРБА У ЕВРОПИ, школско двориште ОШ „Веселин Маслеша“, Кумодрашка 72, ученици трећег разреда. Едукативно предавање са певањем и приповедањем, приче из средњовековне Србије. Приповедач: Предраг Вуковић Пеђолино.

Четвртак, 1. октобар,  у 11,00 часова – Градска општина Вождовац у сарадњи са Музејом књига и путовања „Адлигат“, организује отварање изложбе посвећене Мирослављевом Јевађељу.

МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ – БОЖАНСКО НАДАХНУЋЕ

Изложба Мирослављево јеванђеље – Божанско надахнуће представља највредније српско покретно добро и осветљава: – Шта тачно пише у Мирослављевом јеванђељу; – Јединствену симболику иницијала рукописа – која сведочи о запањујуће широком образовању српских средњовековних илуминатора; – Непознате догађаје из историјата рукописа – поступке српских владара који су довели до спашавања рукописа; – Златни факсимил Мирослављевог јеванђеља – највернију могућу копију оригинала, први факсимил у свету који има верну репродукцију осликавања на злату. У изради Златног факсимила учествовали су развојни тимови највећих светских произвођача штампарских машина (200 штампарских проба обављено је широм света), произвођачи специјалних папира, најбољи књиговесци-рестауратори средњовековних рукописа, шефови рукописних одељења европских библиотека и 300 научника из свих крајева света. Златни факсимил претпремијерно је представљен у Музеју руских икона у Москви, потом је постао део сталне поставке у Тврђави Голубачки град, а у Општини Вождовац биће светска премијера комплета који чине: факсимил, пратеће књиге, постамент и заштитни ковчег (који је направила Aristo Moderna).

Пријава грађана за посету: protokol@vozdovac.rs
Изложба траје од 1. до 15. октобра 2020. године.

Петак, 2. октобар, у 11,00 часова –
ОБИЛАЗАК МУЗЕЈА КЊИГЕ И ПУТОВАЊА „АДЛИГАТ“, где се на преко хиљаду квадратних метара налази 12 просторија у којима су изложене књиге, легати, слике, збирке.  Улица Јосипа Славенског 19а.

Пријава заинтересованих грађана на мејл: protokol@vozdovac.rs
Посетиоци су обавезни да носе заштитну маску и понесу са собом важећи лични документ!
Окупљање пријављених посетилаца испред зграде Општине Вождовац (Устаничка 53), у 10:30. Обезбеђен је превоз до комплекса и назад.

Уторак, 6. октобар, у 11,00 часова – ДАН РАДОСТИ У БАЈФОРДОВОЈ ШУМИ
Деца из вождовачког вртића  „Петар Пан“ заједно са супругом Тимотија Џона Бајфорда, Зорицом Бајфорд и изаслаником амбасадорке Велике Британије Шан Меклеод, господином Домиником Нилом, другим секретаром амбасаде, посадиће младицу храста.

Четвртак, 8. октобар, у 15,00 часова – МИЛАН Ђ. МИЛИЋЕВИЋ, НАШ САВРЕМЕНИК
Предавање чланa Удружења књижевника Србије Миливојa Павловићa у ОШ „Милан Ђ. Милићевић“.

Милан Ђ. Милићевић је рођен у Рипњу. Био је књижевник, редовни члан Српског ученог друштва, члан Академије наука у Петрограду, Југословенске академије знаности и умјетности у Загребу, члан Српске краљевске академије у Београду, председник Српског археолошког друштва и један од оснивача Српске књижевне задруге.

Четвртак, 15. октобар, у 18,00 часова – Предавање 105. ГОДИНА ОД АЛБАНСКЕ ГОЛГОТЕ И ЗНАЧАЈ МИЛУНКЕ САВИЋ КОЈА ЈЕ УЧЕСТВОВАЛА У ТОМ ТЕШКОМ ПОВЛАЧЕЊУ СРПСКЕ ВОЈСКЕ ПРЕКО АЛБАНИЈЕ ДО КРФА.
Говори историчар МИЛОШ КОВИЋ.
Свечана сала Установе “Вождовачки центар – Шумице”, Устаничка 125
Улаз слободан.

 

Поделите вест: