DANI EVROPSKE BAŠTINE 2020. NA VOŽDOVCU

Gradska opština Voždovac i ove godine tradicionalno učestvuje u organizaciji Dana evropske baštine u Republici Srbiji u okviru kojih će na Voždovcu biti organizovani sledeći programi:

Petak, 25. septembar,u 13,30 časova-
Projekcija filma HEROINA VELIKOG RATA MILUNKA SAVIĆ, produkcija RTS
U OŠ „Danilo Kiš“, Ul. Generala Štefaneka 6.

Besmrtna Milunka Savić, dobrovoljka, je najodlikovanija žena – ratnik u istoriji ratovanja, koja je najveća odličja Srbije i saveznika dobila za ratne zasluge u evropskim ratovima od 1912. – 1918. godine. Živela je i umrla na Voždovcu, gde jedna mala uličica nosi njeno ime. RTS je  producent dokumentarnog filma  “Milunka Savić – heroina Velikog rata”. Reč je o ekranizovanoj priči o devojci koja je u rat krenula kao Milun Savić, bila najbolji bombaš Gvozdenog puka i slavljena kao srpska Jovanka Orleanka, kojoj su se poklanjali najviđeniji generali i maršali savezničkih armija, a koji otkriva i njena užasna posleratna stradanja i poniženja koja su se završila neoprostivim zaboravom i nepravdom. Projekciji će prisustvovati autorka filma – Slađana Zarić

Ponedeljak, 28. septembar  u 10,00 časova-
PUT KROZ ISTORIJU SRBA U EVROPI, dvorište vrtića  „Sestre Bukumirović“, Ul. Ignjata Joba 69, deca predškolskog uzrasta. Edukativno predavanje sa pevanjem i pripovedanjem, priče iz srednjovekovne Srbije. Pripovedač: Predrag Vuković Peđolino.

Utorak, 29. septembar, u 11,00 časova-
VIKTOR LAZIĆ, direktor „Adligata“ govori O ZNAČAJU VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA, u dvorištu rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu, Vrčinska 1.
Prijavljivanje građana na: protokol@vozdovac.rs
Posetioci su obavezni da nose zaštitnu masku i ponesu sa sobom važeći lični dokument!
Okupljanje prijavljenih posetilaca ispred zgrade Opštine Voždovac (Ustanička 53), u 10:30. Obezbeđen je prevoz do kompleksa i nazad.

Sreda, 30. septembar, u 10,00 časova-
PUT KROZ ISTORIJU SRBA U EVROPI, školsko dvorište OŠ „Veselin Masleša“, Kumodraška 72, učenici trećeg razreda. Edukativno predavanje sa pevanjem i pripovedanjem, priče iz srednjovekovne Srbije. Pripovedač: Predrag Vuković Peđolino.

Četvrtak, 1. oktobar,  u 11,00 časova – Gradska opština Voždovac u saradnji sa Muzejom knjiga i putovanja „Adligat“, organizuje otvaranje izložbe posvećene Miroslavljevom Jevađelju.

MIROSLAVLjEVO JEVANĐELjE – BOŽANSKO NADAHNUĆE

Izložba Miroslavljevo jevanđelje – Božansko nadahnuće predstavlja najvrednije srpsko pokretno dobro i osvetljava: – Šta tačno piše u Miroslavljevom jevanđelju; – Jedinstvenu simboliku inicijala rukopisa – koja svedoči o zapanjujuće širokom obrazovanju srpskih srednjovekovnih iluminatora; – Nepoznate događaje iz istorijata rukopisa – postupke srpskih vladara koji su doveli do spašavanja rukopisa; – Zlatni faksimil Miroslavljevog jevanđelja – najverniju moguću kopiju originala, prvi faksimil u svetu koji ima vernu reprodukciju oslikavanja na zlatu. U izradi Zlatnog faksimila učestvovali su razvojni timovi najvećih svetskih proizvođača štamparskih mašina (200 štamparskih proba obavljeno je širom sveta), proizvođači specijalnih papira, najbolji knjigovesci-restauratori srednjovekovnih rukopisa, šefovi rukopisnih odeljenja evropskih biblioteka i 300 naučnika iz svih krajeva sveta. Zlatni faksimil pretpremijerno je predstavljen u Muzeju ruskih ikona u Moskvi, potom je postao deo stalne postavke u Tvrđavi Golubački grad, a u Opštini Voždovac biće svetska premijera kompleta koji čine: faksimil, prateće knjige, postament i zaštitni kovčeg (koji je napravila Aristo Moderna).

Prijava građana za posetu: protokol@vozdovac.rs
Izložba traje od 1. do 15. oktobra 2020. godine.

Petak, 2. oktobar, u 11,00 časova –
OBILAZAK MUZEJA KNjIGE I PUTOVANjA „ADLIGAT“, gde se na preko hiljadu kvadratnih metara nalazi 12 prostorija u kojima su izložene knjige, legati, slike, zbirke.  Ulica Josipa Slavenskog 19a.

Prijava zainteresovanih građana na mejl: protokol@vozdovac.rs
Posetioci su obavezni da nose zaštitnu masku i ponesu sa sobom važeći lični dokument!
Okupljanje prijavljenih posetilaca ispred zgrade Opštine Voždovac (Ustanička 53), u 10:30. Obezbeđen je prevoz do kompleksa i nazad.

Utorak, 6. oktobar, u 11,00 časova – DAN RADOSTI U BAJFORDOVOJ ŠUMI
Deca iz voždovačkog vrtića  „Petar Pan“ zajedno sa suprugom Timotija Džona Bajforda, Zoricom Bajford i izaslanikom ambasadorke Velike Britanije Šan Mekleod, gospodinom Dominikom Nilom, drugim sekretarom ambasade, posadiće mladicu hrasta.

Četvrtak, 8. oktobar, u 15,00 časova – MILAN Đ. MILIĆEVIĆ, NAŠ SAVREMENIK
Predavanje člana Udruženja književnika Srbije Milivoja Pavlovića u OŠ „Milan Đ. Milićević“.

Milan Đ. Milićević je rođen u Ripnju. Bio je književnik, redovni član Srpskog učenog društva, član Akademije nauka u Petrogradu, Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, član Srpske kraljevske akademije u Beogradu, predsednik Srpskog arheološkog društva i jedan od osnivača Srpske književne zadruge.

Četvrtak, 15. oktobar, u 18,00 časova – Predavanje 105. GODINA OD ALBANSKE GOLGOTE I ZNAČAJ MILUNKE SAVIĆ KOJA JE UČESTVOVALA U TOM TEŠKOM POVLAČENjU SRPSKE VOJSKE PREKO ALBANIJE DO KRFA.
Govori istoričar MILOŠ KOVIĆ.
Svečana sala Ustanove “Voždovački centar – Šumice”, Ustanička 125
Ulaz slobodan.

 

Podelite vest: