САДЊА НА ВОЖДОВЦУ У ОКВИРУ АКЦИЈЕ „ЈЕДНО ДРВО ЗА ЈЕДНОГ РАТНИКА“

Поводом обележавања стогодишњице од Првог светског рата општина Вождовац се прикључила широј друштвеној акцији пошумљавања Србије, коју је покренуло Министарство правде Републике Србије.

Пројектом „Једно дрво за једног ратника“ предвиђено је да за сваког страдалог српског родољуба у Првом светском рату буде посађена по једна садница – укупно 1.300.000 шумских врста (лишћара и четинара) на подручју Србије. Вождовац је једна од општина где jе одржана завршница овог вишегодишњег пројекта.

Тим поводом, у петак, 23. новембра у Кумодражу и Јајинцима вождовачки ђаци заједно са мештанима посадили су симболична стабла на три локације – у Кумодражу у ОШ „Војвода Степа“ и Цркви Света Тројица и у Јајинцима у ОШ „Јајинци“.

Претходно је у ОШ „Јајинци“ одржан јавни час, на коме је било речи о бројним војничким подвизима српских ратника током Првог светског рата и животима које су дали за слободу отаџбине. Предавање је одржао Звонимир Баковић, руководилац Пројекта „Једно дрво за једног ратника“, а акцији на Вождовцу придрушило се и Удружење „Адлигат“, које ће школама донирати новине из Првог светског рата. Присутнима су се обратили Небојша Животић, директор ОШ „Војвода Степа“, а испред општине Вождовац Вук Мирчетић.

Пошумљавање је обављену уз помоћ ЈП „Србијашуме” и Шумарског факултета Универзитета у Београду.

Поделите вест: