PREDSTAVLjENE RETKE KNjIGE I EKSPONATI MUZEJA KNjIGA I PUTOVANjA NA BANjICI

U okviru Dana evropske baštine, opština Voždovac organizovala je besplatnu posetu Muzeju knjiga na Banjici „Adligat”, koji sadrži više od milion bibliografskih jedinica, od čega više hiljada rariteta.

Viktor Lazić, predsednik Udruženja „Adligat” zainteresovane posetioce uveo je u svet retkih knjiga i eksponata koji krase prostorije Muzeja, objasnivši da naziv Udruženja „Adligat“ označava više raznolikih knjiga povezanih u jedne korice.

Taj naziv je za nas simbol povezanosti ne samo više knjiga u jednim koricama, već više generacija, kultura, zemalja i naroda pod jednim krovom, u jednoj instituciji. Uz Biblioteku, osnovali smo Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, sve sa zajedničkim ciljem da pokušamo da unapredimo srpsku kulturu“ – naveo je Lazić.

Ljubitelji knjiga mogli su danas čuti zanimljive priče i pogledati stalnu postavku Muzeja, a posebnu pažnju privukla su retka i prva izdanja srpskih autora (npr. prvo izdanje Lirike Jovana Dučića iz 1943, Na Drini ćuprija, prvo izdanje na francuskom u bibliofilskom povezu, štampano samo 10 primeraka, itd…); knjige na štapićima od bambusa; više od 300 knjiga pre 1800. Godine; magijska knjigu iz džungle indonežanskog plemena Batak, čiji su listovi napravljeni od palminog lišća, a korice od kostiju; jestiva knjiga od pirinča; kolekcija više stotina minijaturnih knjiga, od kojih je najmanja veličine svega 3,5 milimetara i još mnogo toga.

Posetioce Muzeja, ispred opštine Voždovac, pozdravio je Vuk Mirčetić, izrazivši zahvalnost Viktoru Laziću, koji je uzeo učešće u Danima evropske baštine na Voždovcu i svim zainteresovanima omogućio da uživaju u retkoj kolekciji knjiga i eksponata iz celog sveta, izloženih u prelepom prostoru „Adligata“.

Pored Viktora Lazića, predstavljanju retke i zanimljive kolekcije pridružila se i Kristina Pavlović, direktor Gete instituta u Drezdenu i jedan od osnivača Udruženja „Adligat“.

Podelite vest: