ПРЕДСТАВЉЕНЕ РЕТКЕ КЊИГЕ И ЕКСПОНАТИ МУЗЕЈА КЊИГА И ПУТОВАЊА НА БАЊИЦИ

У оквиру Дана европске баштине, општина Вождовац организовала је бесплатну посету Музеју књига на Бањици „Адлигат”, који садржи више од милион библиографских јединица, од чега више хиљада раритета.

Виктор Лазић, председник Удружења „Адлигат” заинтересоване посетиоце увео је у свет ретких књига и експоната који красе просторије Музеја, објаснивши да назив Удружења „Адлигат“ означава више разноликих књига повезаних у једне корице.

Тај назив је за нас симбол повезаности не само више књига у једним корицама, већ више генерација, култура, земаља и народа под једним кровом, у једној институцији. Уз Библиотеку, основали смо Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, све са заједничким циљем да покушамо да унапредимо српску културу“ – навео је Лазић.

Љубитељи књига могли су данас чути занимљиве приче и погледати сталну поставку Музеја, а посебну пажњу привукла су ретка и прва издања српских аутора (нпр. прво издање Лирике Јована Дучића из 1943, На Дрини ћуприја, прво издање на француском у библиофилском повезу, штампано само 10 примерака, итд…); књиге на штапићима од бамбуса; више од 300 књига пре 1800. Године; магијска књигу из џунгле индонежанског племена Батак, чији су листови направљени од палминог лишћа, а корице од костију; јестива књига од пиринча; колекција више стотина минијатурних књига, од којих је најмања величине свега 3,5 милиметара и још много тога.

Посетиоце Музеја, испред општине Вождовац, поздравио је Вук Мирчетић, изразивши захвалност Виктору Лазићу, који је узео учешће у Данима европске баштине на Вождовцу и свим заинтересованима омогућио да уживају у реткој колекцији књига и експоната из целог света, изложених у прелепом простору „Адлигата“.

Поред Виктора Лазића, представљању ретке и занимљиве колекције придружила се и Кристина Павловић, директор Гете института у Дрездену и један од оснивача Удружења „Адлигат“.

Поделите вест: