ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ И ОКТОБАРСКИ РЕЈОН ГРАДА МИНСКА ПОТПИСАЛИ ПОВЕЉУ О САРАДЊИ

У оквиру манифестације „Дани Минска у Београду“, која се одржава од 5. до 7. јуна, данас је у Старом двору свечано потписан Споразум о успостављању сарадње између Градске општине Вождовац и Октобарског рејона Града Минска у Белорусији. Председник Минског градског извршног комитета Андреј Шорец и званична делегација овог града састала се претходно у Старом двору са градоначелником Београда Синишом Малим и председником Градске општине Вождовац Александром Савићем, што је била прилика да се сарадња два града унапреди и договоре конкретни пројекти.

Потом су председник општине Вождовац Александар Савић и председник Октобарског рејона Анатолиј Петрович Жуковски потписали Споразум о успостављању сарадње тог минског рејона и Вождовца. Основна сврха наведеног Споразума је повезивање пријатељских народа Републике Белорусије и Републике Србије, а посебно повезивање између Октобарског рејона Минска и Градске општине Вождовац, у циљу успостављања и унапређења сарадње и остварења узајaмних интереса двеју пријатељских страна у областима привреде; културе и уметности; науке; образовања; технологије и технолошког развоја; управе и развоја локалних заједница; туризма; спорта и омладине; социјалне солидарности; заштите животне средине, и другим областима сарадње.

У разговору са делегацијом Белорусије председник Савић је истакао доказано пријатељство народа Белорусије и Србије, а које је исказано и у најтежим тренуцима по Републику Србију – у време бомбардовања 1999 године. Како је подсетио, општина Вождовац је управо у знак захвалности прошле године доделила јавно признање – Повељу почасног грађанина Валерију Бриљову и Владимиру Чушеву – бившим амбасадорима Републике Белорусије у Србији, за њихово хуманитарно и политичко деловање.

После потписивања споразума градоначелник Синиша Мали је рекао да је манифестација „Дани Минска у Београду“ важан догађај, али и веома добра прилика да грађани Београда упознају културу, традицију и историју Белорусије и града Минска.

– Циљ ове манфестације је да се приближе наша два народа, две земље, да се развијају пословни односи, запошљава индустрија, али и да се неки пројекти заједно реализују. Споразум о сарадњи два града потписан је још 2014. године, а прошле године Београд је имао прилику да се представи на манифестацији „Дани Београда у Минску“ – истакао је Мали.

Андреј Шорец је рекао да је ова манифестација наставак сарадње која је започета у Минску прошле године, те да је ово виши ниво сарадње.

– Два споразума која смо данас потисали су корак ка конкретизацији боље сарадње. Имамо о чему да разговарамо али и да се дружимо. Ова манифестација је наставак унапређења добрих односа две земље и два града – истакао је Шорец и додао да је Београд добар и гостопримљив домаћин.

Овом приликом директорка Студија Б Ивана Вучићевић и директор градске телевизије Јуриј Козјатко, такође су потписали Споразум о успостављању сарадње СТВ и Студија Б.

Догађају су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић, његова заменица Андреа Радуловић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић, начелница Градске управе Сандра Пантелић и вршилац дужности секретара за привреду Милинко Величковић.

Поделите вест: