RADOVI NA UREĐENjU KALjAVOG POTOKA SPREČIĆE PLAVLjENjE KUĆA

Gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Gradske opštine Voždovac Aleksandar Savić obišli su danas radove na uređenju vodotoka Kaljavog potoka, koji protiče kroz opštine Voždovac i Rakovicu i uliva se u Topčidersku reku.

Ceo tok potoka od Avalskog puta kod Banjice do uliva u kolektor je regulisan, osim 110 metara toka uzvodno od fabrike „Messer Tehnogas“. U tom delu se u Kaljavi potok ulivaju dva potoka (Banjički i Jelezovac). Prilikom većih padavina se na neregulisanom delu Kaljavog potoka javlja izlivanje vode iz korita i plavljenje okolnih objekata (ulice Banjički put i Plitvička). Regulacijom bi se sprečilo plavljenje okolnih kuća, ulica, kao i industrijskih objekata. Zacevljenjem neregulisanog dela Kaljavog potoka cevima dovoljnog prečnika da primi velike vode prestalo bi plavljenje okolnog terena, a i ceo kraj bi mogao da se komunalno uredi na pravi način.

„Danas je počelo postavljanje cevi fi 1.600 u Banjičkom potoku, koji redovno pravi probleme građanima kada su poplave. Prethodnih godina postavljeno je i 200 m cevi koje su regulisale potok. Grad je sada izdvojio 14,5 miliona dinara da se postave dodatnih 100m cevi, čime bi se rešio ovaj urgentni problem. Naša mehanizacija će izneti oko 2.000 kvadratnih metara mulja, biće uklonjeno šiblje koje je potok činilo neprohodnim, otpad koji se u potoku nalazi, kao i cevi koje su postavljali građani kako bi se zaštitili. Ovaj potok se uliva u Topčidersku reku, a ona je jedan od većih problema u gradu, jer su u Beogradu inače problem bujične poplave. U dogovoru sa „Beogradvodama” i Direkcijom za građevinsko zemljište doneli smo odluku tokom ove godine da krenemo sa izradom planova detaljne regulacije za sve bujične tokove na teritoriji grada“ – istakao je Goran Vesić. On se na kraju zahvalio Beogradvodama koje ubrzano izvode radove i opštini Voždovac koja je inicirala čitav ovaj proces.

Predsednik GO Voždovac Aleksandar Savić je naglasio da je Opština u poslednjih godinu i osam meseci aktivno radila na rešavanju komunalnih problema na svojoj teritoriji. „Opština je 20 godina bila zapostavljena po pitanju planske regulacije. Ovi građani su proteklih godina imali ozbiljan problem sa izlivanjem Banjičkog potoka. Mi smo zato pokrenuli izradu projekta Jelezovačkog kolektora koji će se niže ulivati u reku Topčiderku, čime će se zaceviti potez od Jajinaca, jednog dela Kumodraža, Rakovica sela i jednog dela opštine Rakovica“ – rekao je Savić. On je dodao da je ova akcija pokrenuta zajedno sa Gradom Beogradom, koji je dao veliku finansijsku podršku i zahvalio se gradskom menadžeru Goranu Vesiću na razumevanju problema građana Voždovca.

Obilasku radova na uređenju Kaljavog potoka prisustvovali su i član gradskog Veća Dragomir Petronijević i tehnički direktor JP „Beogradvode” Vladimir Batalović.

Podelite vest: