РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ КАЉАВОГ ПОТОКА СПРЕЧИЋЕ ПЛАВЉЕЊЕ КУЋА

Градски менаџер Горан Весић и председник Градске општине Вождовац Александар Савић обишли су данас радове на уређењу водотока Каљавог потока, који протиче кроз општине Вождовац и Раковицу и улива се у Топчидерску реку.

Цео ток потока од Авалског пута код Бањице до улива у колектор је регулисан, осим 110 метара тока узводно од фабрике „Messer Tehnogas“. У том делу се у Каљави поток уливају два потока (Бањички и Јелезовац). Приликом већих падавина се на нерегулисаном делу Каљавог потока јавља изливање воде из корита и плављење околних објеката (улице Бањички пут и Плитвичка). Регулацијом би се спречило плављење околних кућа, улица, као и индустријских објеката. Зацевљењем нерегулисаног дела Каљавог потока цевима довољног пречника да прими велике воде престало би плављење околног терена, а и цео крај би могао да се комунално уреди на прави начин.

„Данас је почело постављање цеви фи 1.600 у Бањичком потоку, који редовно прави проблеме грађанима кадa су поплаве. Претходних година постављено је и 200 м цеви које су регулисале поток. Град је сада издвојио 14,5 милиона динара да се поставе додатних 100м цеви, чиме би се решио овај ургентни проблем. Наша механизација ће изнети око 2.000 квадратних метара муља, биће уклоњено шибље које је поток чинило непроходним, отпад који се у потоку налази, као и цеви које су постављали грађани како би се заштитили. Овај поток се улива у Топчидерску реку, а она је један од већих проблема у граду, јер су у Београду иначе проблем бујичне поплаве. У договору са „Београдводама” и Дирекцијом за грађeвинско земљиште донели смо одлуку током ове године да кренемо са израдом планова детаљне регулације за све бујичне токове на територији града“ – истакао је Горан Весић. Он се на крају захвалио Београдводама које убрзано изводе радове и општини Вождовац која је иницирала читав овај процес.

Председник ГО Вождовац Александар Савић је нагласио да је Општина у последњих годину и осам месеци активно радила на решавању комуналних проблема на својој територији. „Општина је 20 година била запостављена по питању планске регулације. Ови грађани су протеклих година имали озбиљан проблем са изливањем Бањичког потока. Ми смо зато покренули израду пројекта Јелезовачког колектора који ће се ниже уливати у реку Топчидерку, чиме ће се зацевити потез од Јајинаца, једног дела Кумодража, Раковица села и једног дела општине Раковица“ – рекао је Савић. Он је додао да је ова акција покренута заједно са Градом Београдом, који је дао велику финансијску подршку и захвалио се градском менаџеру Горану Весићу на разумевању проблема грађана Вождовца.

Обиласку радова на уређењу Каљавог потока присуствовали су и члан градског Већа Драгомир Петронијевић и технички директор ЈП „Београдводе” Владимир Баталовић.

Поделите вест: