ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ДЕЧЈЕ КРИТИКЕ „ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО“

Ауторима најбољих дечјих књига, књижевницима Горану Марковићу и Симеону Маринковићу данас су уручене награде – 28. Достијево перо, за дела “Габи храбро срце Београда” и “Моја Србија”.

Другу награду “Доситејево перо” за млађи узраст освојила је књига „Мадагаскарска аватура“ коју је написао Поп Д. Ђурђев, а трећу „Вртоглави дани у Плавој шуми“ чији је аутор Зоран Пеневски. У категорији књига написаних за узраст старијих основаца друго место је освојило дело Александре Јовановић „Петра је стварно отишла“, а треће „Серафина крин и последњи грифон“ Александре Филиповић.

Престижне награде доделиле су чланица Већа Општине Вождовац за образовање Снежана Петронијевић и чланица Већа Општине Вождовац за културу Ивана Бањац.

„Желим све да вас поздравим у име председнице Општине Вождовац Бојане Јакшић и да вам честитам. Награда “Доситејево перо” окупља велики број деце и све оне који стварају за децу. Још једном честитамо лауреатима и желимо још много успеха“, рекла је окупљенима чланица Већа Снежана Петронијевић.

О наградама је одлучивао жири састављен од скоро 200 београдских ђака, а одлуку су донели читајући 48 књига домаћих аутора објављених 2023. године. Такође, учествовале су и ауторске књиге из Републике Српске као и изузетак – бајке које је објавила амбасада Казахстана. У програму је учествовао Хор ОМШ „Петар Коњовић“.

Поделите вест: