Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

 Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ovog oboljenja. Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.  Upravo zato se oktobar, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Tokom okobra meseca u organizaciji SPP DZ “Voždovac” od 7:30 do 10:00 časova, u “Kutku zdravlja” (ul. Ustanička 16, u holu kod laboratorije i Bulevar JNA 86a), u Kutku roditeljstva – Ustanička 16, i Kutku roditeljstva – Bulevar JNA 86a, biće pružene sledeće usluge/sadržaji:

•    Savetovanje o zdravim životnim stilovima: pravilna ishrana, svakodnevna fizička aktivnost, održavanje normalne telesne težine, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu/UV lampe, zaštita od infekcija koje se mogu razviti u rak, smanjenje imunog odgovora, štetnost udisanja duvanskog dima i zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci.
•    Podela  zdravstveno promotivni materijal.

Saznanja o tome:

•    Šta je „organizovani skrining“?
•    Zašto je važno i neophodno rano otkrivanje raka dojke?

Patronažne sestre DZ “Voždovac” su u porodicama tokom oktobra meseca ali i u toku cele godine pružaju inforacije  o značaju zdravih silova života, rizicima za nastanak oboljenja i o značaju primarne i sekundarne prevencije.

Podelite vest: