Октобар – Међународни месец борбе против рака дојке

 Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава широм света, како би се скренула пажња на високу распрострањеност овог обољења. Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света.  Управо зато се октобар, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на високу распрострањеност ове болести и подигла свест о значају превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од карцинома дојке.

Током окобра месеца у организацији СПП ДЗ “Вождовац” од 7:30 до 10:00 часова, у “Кутку здравља” (ул. Устаничка 16, у холу код лабораторије и Булевар ЈНА 86а), у Kутку родитељства – Устаничка 16, и Кутку родитељства – Булевар ЈНА 86а, биће пружене следеће услуге/садржаји:

•    Саветовање о здравим животним стиловима: правилна исхрана, свакодневна физичка активност, одржавање нормалне телесне тежине, избегавање сувишног излагања сунцу/УВ лампе, заштита од инфекција које се могу развити у рак, смањење имуног одговора, штетност удисања дуванског дима и злоупотреба алкохола и психоактивних супстанци.
•    Подела  здравствено промотивни материјал.

Сазнања о томе:

•    Шта је „организовани скрининг“?
•    Зашто је важно и неопходно рано откривање рака дојке?

Патронажне сестре ДЗ “Вождовац” су у породицама током октобра месеца али и у току целе године пружају инфорације  о значају здравих силова живота, ризицима за настанак обољења и о значају примарне и секундарне превенције.

Поделите вест: