UNAPREĐENjE I OBEZBEĐENjE SPOMEN-PARKA JAJINCI JE ZAJEDNIČKI CILj OPŠTINE I MUZEJA ŽRTAVA GENOCIDA

Predsednica Opštine Voždovac Bojana Jakšić održala je danas sastanak sa v.d. direktorom Muzeja žrtava genocida Bojanom Arbutinom tokom kojeg se upoznala sa radom Muzeja i planovima na uređenju i zaštiti Spomen-parka Jajinci.

Predsednica je u razgovoru iznela niz predloga i ideja za saradnju i unapređenje ovog istorijskog mesta koje se nalazi pod Avalom i pozvala sve da učestvuju u očuvanju Spomen-parka Jajinci, kako bi se došlo do zajedničkog cilja.

Bojan Arbutina je rekao da je Zaključkom Vlade Srbije od 21. septembra 2023. godine Spomen-park predat na upravljanje Muzeju žrtava genocida i da je za ovu godinu planirana rekonstrukcija objekta u Parku, koji će se koristiti za potrebe kustoske službe Muzeja.

On je naveo da će taj objekat biti mesto susreta i razgovora, promocija publikacija i projekcija dokumentarnih filmova, da će se koristiti za male izložbene postavke i mesto na kojem će svoje radove predstaviti najveći stučnjaci istorije koji se bave stradanjem civila tokom Drugog svetskog rata.

U narednom periodu planirano je i postavljanje fizičko- tehničke zaštite, postavljanje kamera i rampi, kao i ograđivanje spomen područja kako bi se sprečila neprimerena dešavanja koja su zabeležena u prethodnom periodu.

Spomen –park Jajinci se nalazi na mestu nekadašnjeg Strelišta na kome su nemački okupatori od 6. jula 1941. do 6. novembra 1943. godine streljali više od 80 hiljada građana Beograda i Srbije. U srcu Parka od 1988. godine stoji spomenik u obliku stilizovane ptice raširenih krila, rad vajara Vojina Stojića.

Podelite vest: