УНАПРЕЂЕЊЕ И ОБЕЗБЕЂЕЊЕ СПОМЕН-ПАРКА ЈАЈИНЦИ ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ЦИЉ ОПШТИНЕ И МУЗЕЈА ЖРТАВА ГЕНОЦИДА

Председница Општине Вождовац Бојана Јакшић одржала је данас састaнак са в.д. директором Музеја жртава геноцида Бојаном Арбутином током којег се упознала са радом Музеја и плановима на уређењу и заштити Спомен-парка Јајинци.

Председница је у разговору изнела низ предлога и идеја за сарадњу и унапређење овог историјског места које се налази под Авалом и позвала све да учествују у очувању Спомен-парка Јајинци, како би се дошло до заједничког циља.

Бојан Арбутина је рекао да је Закључком Владе Србије од 21. септембра 2023. године Спомен-парк предат на управљање Музеју жртава геноцида и да је за ову годину планирана реконструкција објекта у Парку, који ће се користити за потребе кустоске службе Музеја.

Он је навео да ће тај објекат бити место сусрета и разговора, промоција публикација и пројекција документарних филмова, да ће се користити за мале изложбене поставке и место на којем ће своје радове представити највећи стучњаци историје који се баве страдањем цивила током Другог светског рата.

У наредном периоду планирано је и постављање физичко- техничке заштите, постављање камера и рампи, као и ограђивање спомен подручја како би се спречила непримерена дешавања која су забележена у претходном периоду.

Спомен –парк Јајинци се налази на месту некадашњег Стрелишта на коме су немачки окупатори од 6. јула 1941. до 6. новембра 1943. године стрељали више од 80 хиљада грађана Београда и Србије. У срцу Парка од 1988. године стоји споменик у облику стилизоване птице раширених крила, рад вајара Војина Стојића.

Поделите вест: