OTKRIVEN SPOMENIK MILUNKI SAVIĆ NA VOŽDOVCU

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar kulture Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović i predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić, predstavnici Generalštaba VS i predstavnici gradske vlasti položili su danas venac na novootkriveni spomenik srpskoj herioni Milunki Savić, koji se nalazi u naselju Braće Jerković, u kojoj je Milunka Savić provela poslednje godine života. U okviru ceremonije, orkestar Garde Vojske Srbije intonirao je državnu himnu “Bože pravde”, a spomenik je osveštao episkop Aleksej.

Predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić u obraćanju prisutnima istakla je veliku čast povodom otkrivanja spomenika najvećoj srpskoj heroini i ženi koja je u amanet ostavila hrabrost, požrtvovanost, humanost i dobrotu.

„Ovo je najemotivniji momenat u mom mandatu jer imam tu čast da govorim o Milunki Savić, ženi o čijim ratničkim i vojničkim odlikovanjima i brabrosti znaju svi i zato bih ja želela da kažem par reči o njenom velikom srcu, njenoj skromnosti i humanosti. Bila je i ratnica i brižna i nežna majka. Iako je u penziju otišla kao čistačica i živela ovde na Voždovcu skromno od te penzije, Milunka je pored svoje rođene ćerke Milene odgajila tri usvojene ćerke i još tridesetdvoje siročadi. Kada je trebalo ratovati za Srbiju i braniti otadžbinu bila je u prvim redovima, odlučna i neumoljiva ratnica, posvećena otadžbini i borbi za slobodu, a isto tako je u miru bila majka hraborsti i žrtva za svu svoju decu koju je podizala i školovala. Nikada se nije žalila na svoj položaj i život iako je u jednom trenutku bila neopravdano zaboravljena od svih. Naprotiv bila je ponosna na Srbiju do kraja svog života i ostavila nam je u nasleđe i amanet svoja dela, ordenje i priču o besmrtnoj srpskoj ratnici i majci koju svet poznaje kao srpsku Jovanku Orleanku.

Ovde na Voždovcu, na ovom mestu gde će od danas stajati ovaj spomenik, Milunka Savić provela je svoj život posle ratova, živela je skromno ali dostojanstveno, vredno i naporno je radila da bi svu decu podigla, odškolovala i stvorila dobre ljude. Ona je bila jedna izuzetno hrabra žena koja je u svom životu uradila ono što mnogi nisu smeli ni da pomisle i ovaj spomenik simbol je ženske srpske hrabrosti. Na ovom mestu će naša deca učiti o slobodi, ljubavi prema otadžbini i ženskoj snazi i volji, jer sve ove osobine satkane su u liku imimenu naše heroine Milunke Savić. Neka večno živi i slava joj i hvala za sve što nam je dala“, istakla je predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić.

Državnoj ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su potomci Milunke Savić, veliki broj građana, predstavnika vojske, crkve i ratnih veterana. Autori spomenika, koji je otkriven uoči Vidovdana, rođendana Milunke Savić, su Zoran Ivanović i Jelena Atanasković. Srpska heriona Milunka Savić (1892-1973) se kao dobrovoljac borila u Balkanskim i Prvom svetskom ratu od 1912. do 1918. godine i bila je primer smelosti i junaštva. Bila je četiri puta ranjavana u borbama za slobodu otadžbine i postala je najodlikovanija žena Velikog rata (Prvog svetskog rata).

Nosilac je sedam odlikovanja među kojima su vojnička zlatna Karađorđeva zvezda sa mačevima, Zlatna medalja za hrabrost “Miloš Obilić”, francuska oficirska Legija časti.

Podelite vest: