ОТКРИВЕН СПОМЕНИК МИЛУНКИ САВИЋ НА ВОЖДОВЦУ

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић, министар културе Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић и председница Градске општине Вождовац Ивана Томић Илић, представници Генералштаба ВС и представници градске власти положили су данас венац на новооткривени споменик српској хериони Милунки Савић, који се налази у насељу Браће Јерковић, у којој је Милунка Савић провела последње године живота. У оквиру церемоније, оркестар Гарде Војске Србије интонирао је државну химну “Боже правде”, а споменик је освештао епископ Алексеј.

Председница Градске општине Вождовац Ивана Томић Илић у обраћању присутнима истакла је велику част поводом откривања споменика највећој српској хероини и жени која је у аманет оставила храброст, пожртвованост, хуманост и доброту.

„Ово је најемотивнији моменат у мом мандату јер имам ту част да говорим о Милунки Савић, жени о чијим ратничким и војничким одликовањима и брабрости знају сви и зато бих ја желела да кажем пар речи о њеном великом срцу, њеној скромности и хуманости. Била је и ратница и брижна и нежна мајка. Иако је у пензију отишла као чистачица и живела овде на Вождовцу скромно од те пензије, Милунка је поред своје рођене ћерке Милене одгајила три усвојене ћерке и још тридесетдвоје сирочади. Када је требало ратовати за Србију и бранити отаџбину била је у првим редовима, одлучна и неумољива ратница, посвећена отаџбини и борби за слободу, а исто тако је у миру била мајка храборсти и жртва за сву своју децу коју је подизала и школовала. Никада се није жалила на свој положај и живот иако је у једном тренутку била неоправдано заборављена од свих. Напротив била је поносна на Србију до краја свог живота и оставила нам је у наслеђе и аманет своја дела, ордење и причу о бесмртној српској ратници и мајци коју свет познаје као српску Јованку Орлеанку.

Овде на Вождовцу, на овом месту где ће од данас стајати овај споменик, Милунка Савић провела је свој живот после ратова, живела је скромно али достојанствено, вредно и напорно је радила да би сву децу подигла, одшколовала и створила добре људе. Она је била једна изузетно храбра жена која је у свом животу урадила оно што многи нису смели ни да помисле и овај споменик симбол је женске српске храбрости. На овом месту ће наша деца учити о слободи, љубави према отаџбини и женској снази и вољи, јер све ове особине саткане су у лику имимену наше хероине Милунке Савић. Нека вечно живи и слава јој и хвала за све што нам је дала“, истакла је председница Градске општине Вождовац Ивана Томић Илић.

Државној церемонији откривања споменика присуствовали су потомци Милунке Савић, велики број грађана, представника војске, цркве и ратних ветерана. Аутори споменика, који је откривен уочи Видовдана, рођендана Милунке Савић, су Зоран Ивановић и Јелена Атанасковић. Српска хериона Милунка Савић (1892-1973) се као добровољац борила у Балканским и Првом светском рату од 1912. до 1918. године и била је пример смелости и јунаштва. Била је четири пута рањавана у борбама за слободу отаџбине и постала је најодликованија жена Великог рата (Првог светског рата).

Носилац је седам одликовања међу којима су војничка златна Карађорђева звезда са мачевима, Златна медаља за храброст “Милош Обилић”, француска официрска Легија части.

Поделите вест: