OTVOREN PARK MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI NA BANjICI

Kao rezultat ovogodišnjeg projekta međugeneracijske saradnje Republičkiog fonda PIO, pod nazivom „Zajedno do zdravih navika”, otvoren je Park međugeneracijske solidarnosti u ulici Dobrivoja Isailovića na Banjici. Park su otvorili direktor Fonda PIO Relja Ognjenović i Aleksandar Maksimović, član Veća Gradske opštine Voždovac, zajedno sa saradnicima, decom i penzionerima.

Ovaj obnovljeni park zamišljen je kao celina na otvorenom u kojem će mladi i stariji podjednako provoditi vreme u rekreaciji i uživanju. Za starije sugrađane postavljeni su stolovi za stoni tenis, parkovske klupe za odmor, dok je za najmlađe postavljen kompletan dečiji mobilijar i bezbedna podloga.

“Danas smo ovde gde otvaramo drugi po redu park Međugeneracijske solidarnosti, na Banjici. Prethodne godine smo to uradili u Bačkoj Palanci. Ono što nam je jako važno da pokažemo da, pored povećanja penzija od 14,8 odsto, pored 22.000 penzionera koje smo ove godine poslali u banje na deset dana, pored 55.000 paketa, pored plaćanja Olimpijade za penzionere, gde kompletna država učestvuje sa svim njihovim udruženjima, došli smo i do parkova gde ćemo naše penzionere uključiti u društveni život i posle njihovog radnog veka, gde će oni svojim iskustvom, svojim godinama uticati na naše mlade, kao što i slogan naše kampanje kaže: „Zajedno do zdravih navika”. Da stari pokažu mladima da je bitno i da uče, bitno je da se školuju, ali ono što nam je važno jeste, da usadimo sportski duh u naše mlade ljude kako bi oni sutra, kao sportisti od detinjstva, imali motiv više da se bore i na poslu i u svom kraju, u Mesnoj zajednici Banjica i na Voždovcu, ali i u celoj državi Srbiji”, izjavio je direktor Fonda PIO Relja Ognjenović

On je ponovio da država Srbija brine o svojim penzionerima i da će gledati da penzije prate plate.

“Ono što mogu da vam kažem je da smo u prvom kvartalu došli do 47,9 posto učešća penzija u platama i gledaćemo da ove godine postignemo, da idemo i preko toga, da pređemo famoznih 50 posto jer samo na taj način možemo da učinimo da naši penzioneri danas žive bolje nego što su živeli juče”, istakao je Ognjenović.

Prilikom posete parku, predstavnici Fonda i Opštine, zajedno sa penzionerima i decom, simbolično su zasadili i dva stabla kupaste katalpe, uz već zasađene sadnice japanske trešnje i žbunastog ukrasnog bilja kojima je oplemenjen park,  kako bi na taj način ukazali na važnost međugeneracijske saradnje, a organizovana je i zabava za najmlađe posetioce, uz mnoštvo dečijih animacija.

I ovaj međugeneracijski park Fond je otvorio sa idejom da i to ubuduće bude jedan od modela izgradnje mosta među različitim generacijama.

Cilj projekta Međugeneracijska saradnja je da se istovremeno angažuju i mladi i stariji i da se ostvari dobra komunikacija između svih generacija, uz ideju da stariji prenesu mlađima znanje i iskustva a mladi da poduče starije savremenim veštinama moderne tehnologije, i da svi zajedno, kroz brigu jednih o drugima i socijalno odgovornu aktivnost, daju doprinos društvu.

Podelite vest: