ОДРЖАНА ТРИБИНА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПОРОДИЦЕ

Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју – Вождовац је поводом 15.маја Светског дана породице организовало трибину под називом „Значај подршке породици деце и особа са сметњама у развоју – лична и стручна искуства“, на којој су  говорили психолог Милош Станковић, директор стационара „Звечанска“ Центра за заштиту одојчади, деце и омладинe, Маријана Тарановић Тодоровић секретар Савеза МНРО Србије и Зорка Вуковић психолошкиња и  психодрамска терапеуткиња под супервизијом.

У име Општине Вождовац добродошлицу је пожелела чланица Већа за социјална питања Ивана Бањац, а у име Министартсва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања трибини је присуствовала Јулијана Станисављевић.

Бројни родитељи деце са сметњама у развоју, као и представници удружења која се баве подршком присуствовали су дискусији у оквиру које је указано на проблеме ових породица.

Јадан од првих проблема са којима се родитељи сусрећу је неадекватан приступ лекара приликом саопштавања дијагнозе да дете има сметње у развоју када је психолошка подршка више него неопходна због шока који сваки родитељ доживи. Такође, проблем је и што нема институционалне подршке у првим данима и периоду адаптације осим у случајевима када се дете даје у стационар.

О подршци породицама које подижу децу са сметњама у развоју и свом искустви говорила је мама Сузана чије дете припада овој осетљивј групи која рекла је да су јој најавећа подршка други родитељи са истим дилемама, недоумицама, препрекама на које наилазе и да веома радо иде на састанке.

Зорка Вуковић је представила рад психодрамске групе за родитеље која ради у оквиру Удружења „Живимо заједно“, а Милош Станковић је говорио о пројекту Импулс- дневно третманском центру за децу.
У овом центру родитељи могу да оставе своју децу у периоду од 8-14 часова како би имали времена да раде, обаве административне и друге послове или време посвете себи.

Један од пројеката Савеза МНРО који је покренут као подршка породицама јесте „Мала школа за децу и родитеље“ , односно седмодневне радионице у којима се ради паралелно са децом и родитељима како би се подстакла рехбилитација деце и ослобађање родитеља од трауме кроз рад са стучним лицима.

Трибину коју је организовало Удружење  за помоћ МНРО Вождовац водиле су председница Удружења Марина Цикуша и секретар Ивана Милошевић.

Ове трибине имају за циљ да се чују сведочења родитеља о свакодневним институционалним препрекама на које наилазе, као и да се у јавности боље разуме положај ове осетљиве групе.

Поделите вест: