ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГИХ ЖРТАВА ФАШИЗМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Данашњи дан посвећен је сећању на Србе, Роме, Јевреје и све жртве страдале у масовним злочинима на територији окупиране Југославије током Другог светског рата.

Тај датум је изабран зато што су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. године две групе са више од 1000 логораша покушале да се пробију из усташког концентрационог логора Јасеновац. Спасило се само њих 91.

Током Другог светског рата ухапшени илегалаци и антифашисти довођени су на Вождовац, у сабирни логор „Топовске шупе“ на Аутокоманди, у Табановачкој улици, а затим су затварани у логор „Бањица“, навећи концентрациони логор на подручију окупиране Србије.  Кроз овај злогласни логор прошло је 250 хиљада људи, од чега је 30 хиљада стрељано на стратишту у Јајинцима.

Стрелиште на коме су немачки окупатори од 6. јула 1941. до 6. новембра 1943. године стрељали више од 80 хиљада грађана Београда и Србије, међу којима су сестре Букумировић – Србијанка и Јованка, др Ненад Парента, Леонтина Краус, породица Трајковић и многи други Вождовчани који су храбро пружали отпор окупатору. Данас је на том месту спомен –парк у којем од 1988. године стоји споменик у облику стилизоване птице раширених крила, рад вајара Војина Стојића.

Злочин који је почињен тада, генерације покушавају да отргну од заборава, како жртве не би остале само бројеви у књигама и статистикама.
Важно је да знамо и преносимо млађим нараштајима шта се догађало на местима поред којих свакодневно пролазимо, као и ко су били појединци чија имена носе вождовачке улице и установе.

Градска општина Вождовац и на данашњи дан чува сећање на отпор и борбу против фашизма коју су водили, јер је то наш дуг и залог за будуће генерације.

 

Поделите вест: