Дан планете Земље -ПЛАНЕТА ПРОТИВ ПЛАСТИКЕ

Сваке године, 22. априла када обележавамо Дан планете Земље, подсећамо се да је потребно хитно реаговати и радити на заштити наше једине планете.

Ове године, фокус је на елиминацији пластичног загађења, које представља озбиљну претњу за океане, биљне и животињске врсте и људско здравље. Статистика потврђује да се сваке године на планети произведе више од 380 милиона тона пластике, од које је половина намењена једнократној употреби. Циљ је да се до 2040. године смањи производна пластике за 60%, чиме би се знатно умањило њено негативно деловање на природу.

Процена је да ће, уколико се наставе досадашњи трендови, до 2050. године у океанима бити више пластике него риба по тежини. Истраживања показују и да микропластика већ контаминира готово све изворе питке воде широм света, што представља озбиљан ризик за здравље људи.

Глобално деловање против пластичног загађења је неопходно. Едукација јавности о здравственим ризицима које пластични отпад носи, обавезивање земаља широм света на елиминисање једнократне пластике до 2030. године, ограничавање индустрије тзв. брзе моде, улагање у развој одрживих материјала који би могли заменити употребу пластике у текстилној индустрији.

Поред глобалних иницијатива овогодишња тема „Планета против пластике“ позива сваког појединца да предузме конкретне и једноставне кораке ка смањењу употребе пластичних производа подстичући коришћење платнених торби, вишекратних боца, папрних кеса, картонских кутија и других природних, обновљивих материјала чиме се смањује отпад и зауставља загађење.

Прихватањем иницијатива и променом навика и начина живота, појединци у великој мери својим понашањем могу допринети стварању еколошки свеснијег света, чисте животне средине и здраве будућности.

Поделите вест: