20. МАРТ-НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Међу значајним датумима Календара јавног здравља је и 20. март – Национални Дан борбе против рака дојке, чијим се обележавањем подстиче већа пажња јавности на распострањеност ове малигне болести и на значај унапређења информисаности жена о важности превентивних прегледа и њеном раном откривању.

Циљ обележавања овог датума је да се подигне свест опште јавности, о значају превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од карцинома дојке.

У организацији Службе за поливалентну патронажу 20. марта 2024. године од 7.30 до 10.00 часова, у “Кутку здравља” (ул. Устаничка 16, у холу код лабораторије) и у истом термину ,,Кутак здравља 2“  (ул.Б.Ослобођења 86а, амб. Јајинци) и кроз рад у породицама биће пружени следеће услуге/садржаји:

• Саветовање о примени интервенција у животном стилу: престанак пушења,
ограничавање конзумирања алкохола, избегавање сувишног излагања сунцу, задржавање просечне тежине, конзумирањем здраве хране, вежбање, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

• Указивање на значај личног учешћа појединца у борби против рака.

• Подизање свести грађана о значају превентивних прегледа, раног откривања болести чији се исход може побољшати адекватним лечењем, негом и рехабилитацијом уз одговарајуће збрињавање.

• Заказивање превентивних прегледа-Служба за здравствену заштиту жена и Служба
за здравствену заштиту одраслих становника.

Поделите вест: