ПРОЈЕКТИ ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ И ИЗГРАДЊУ БЕОГРАДА У НАСЕЉУ ПАДИНА

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда је на иницијативу општина Вождовац и Звездара уврстила у програм за ову годину израду техничке документације за реализацију саобраћајнице  Милована Видаковића, као и повезивање ове саобраћајнице са улицом Миљана Миљанића које је предвиђено пројектом за опремање локације будуће школе у овом насељу за шта је такође започета израда техничке документације.

Према анализи Дирекције реализацији канализације у насељу Падина моћи ће се приступити тек када се стекну услови за реализацију Новог Кумодрашког колектора чији је један мањи део изведен, а за за ову годину је предвиђена израда хидрауличне анализе техничке документације Новог кумодрашког колектора као и Ретензије Р1 и Р3

У претходном периоду завршена је техничка документација ретензије Р1, али се због немогућности уклањања једног објекта у зони ретензије, није могла добити грађевинска дозвола и приступити извођењу радова.

Секундарна мрежа не може да буде реализована према постојећем планском документу због нелегалних стамбених објеката који се налазе на траси планиране саобраћајнице Кумодрашка Нова, уз коју треба да буде урађена и припадајућа инфраструктура.

Према другом планираном решењу за изградњу секундарне мреже и сагледавањем фактичког стања могуће је увести канализацију из правца улица M.Полита Десанчића, Ирске десете дивизије, преко улице Николе Бешовића, формиране парцеле Кумодрашке нове (у делу где нема изграђених објеката) и Јована Дерића  у планирану канализацију у Митровданској улици.

Програмом уређивања и доделе грађевинског земљишта за период јануар-март 2024. и пројекцијом за период април-децембар 2024. године предвиђено је да се распише јавна набавка и уговори израда техничке документације. Покренут је поступак деобе парцела за проширење Митровданске улице.

Све ове активности изискују временски период од најмање 5-6 година, под условом да се обезбеде финансијска средства, како би се реализовао цео систем. Под условом да се уговарање израде техничке документације обезбеди у току 2024. године, до друге половине 2026. године би се радила техничка документација, након чега би се расписивале јавне набавке за извођење радова.

Сва друга решења привременог решавања, нарочито кишне канализације и њеног спровођења до постојећег Кумодрашког потока немају планског основа за реализацију.

 

Поделите вест: