MEĐUNARODNI DAN RETKIH BOLESTI – 29.02.2024. Avalski toranj u bojama retkih bolesti:”PODELI SVOJE BOJE”

Međunarodni dan retkih bolesti obeležava se na inicijativu Evropske organizacije za retke bolesti, u cilju širenja svesti javnosti o problemima i izazovima sa kojima se suočavaju osobe koje žive sa nekom od retkih bolesti i o mogućnostima da uz potrebnu podršku žive sadržajnim životom dostojnim svakog čoveka.

U organizaciji Službe za polivalentnu patronažu i Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva 29. februara 2024. godine od 7:30 do 10:00 časova u Kutku zdravlja 1 (Ustanička 16, hol kod laboratorije),
Kutku zdravlja 2 (Ambulanta Jajinci, Bulevar JNA 86a) i uobičajeno kroz rad u porodicama biće pružene sledeće usluge/sadržaji :

Savetovanje o životnom stilovima pravilna ishrana, svakodnevna fizička aktivnost, održavanje normalne telesne težine, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu, zaštita od infekcija koje se mogu razviti u rak, , smanjenje imunog odgovora, štetnost udisanja duvanskog dima i zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci.
• Podizanje svesti roditelja o važnosti ranog otkrivanja i dijagnostikovanja retkih bolesti
• Podela promotivnog materijala vezanog za unapređenje zdravlja i prevenciju obolevanja
Retke bolesti su izuzetno heterogena grupa oboljenja, čija je zajednička osobina da pojedinačno pogađaju mali broj ljudi, ali zajedno čine grupu od oko 7 000 različitih bolesti.

Podelite vest: