МЕЂУНАРОДНИ ДАН РЕТКИХ БОЛЕСТИ – 29.02.2024. Авалски торањ у бојама ретких болести:”ПОДЕЛИ СВОЈЕ БОЈЕ”

Међународни дан ретких болести обележава се на иницијативу Европске организације за ретке болести, у циљу ширења свести јавности о проблемима и изазовима са којима се суочавају особе које живе са неком од ретких болести и о могућностима да уз потребну подршку живе садржајним животом достојним сваког човека.

У организацији Службе за поливалентну патронажу и Службе за здравствену заштиту одраслог становништва 29. фебруара 2024. године од 7:30 до 10:00 часова у Кутку здравља 1 (Устаничка 16, хол код лабораторије),
Кутку здравља 2 (Амбуланта Јајинци, Булевар ЈНА 86а) и уобичајено кроз рад у породицама биће пружене следеће услуге/садржаји :

Саветовање о животном стиловима правилна исхрана, свакодневна физичка активност, одржавање нормалне телесне тежине, избегавање сувишног излагања сунцу, заштита од инфекција које се могу развити у рак, , смањење имуног одговора, штетност удисања дуванског дима и злоупотреба алкохола и психоактивних супстанци.
• Подизање свести родитеља о важности раног откривања и дијагностиковања ретких болести
• Подела промотивног материјала везаног за унапређење здравља и превенцију оболевања
Ретке болести су изузетно хетерогена група обољења, чија је заједничка особина да појединачно погађају мали број људи, али заједно чине групу од око 7 000 различитих болести.

Поделите вест: