MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM OBELEŽEN U OPŠTINI VOŽDOVAC

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom gosti Opštine Voždovac bili su članovi Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju – Voždovac.
Domaćin grupi mladih osoba sa invaliditetom i defektolozima bila je Ivana Banjac članica Veća zadužena za socijanu zaštitu, koja ih je zajedno sa kolegama Bojanom Jakšić i Draganom Rajićem provela kroz opštinsko zdanje, upoznala sa radom opštine kao i sa prvim Zelenim krovom u Beogradu.
Takođe, imali smo priliku da uživamo u izložbi radova nastalih na radionicama Udruženja i da čujemo stihove pesnika Anđelka Radojlovića, nakon čega su razgovarali o interesovanjima i aktivnostima, a na kraju su razmenjeni pokloni.

Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju – Voždovac postoji od 1976. godine i bavi se pružanjem pomoći osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

To su deca, mladi i odrasli sa autizmom, daunovim sindromom, cerebralnom paralizom, i sličnim stanjima kojima je potrebna kontinuirana podrška pri ostvarivanju socijalnih kontakata, organizaciji slobodnog vremena u skladu sa njihovim mogućnostima i afinitetima i uključivanju u život zajednice.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, prilika je da se skrene pažnja javnosti na ovu osetljivu grupu i probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju.

Predsednica udruženja, Marina Cikuša iznela je svoja očekivanja o saradnji udruženja i GO Voždovac i istakla da je uključivanje osoba sa invaliditetom u život zajednice i uključivanje zajednice u život osoba sa invaliditetom trenutak kada društvo napreduje i otvara se za mnogobrojne mogućnosti koje možemo da stvorimo samo zajedno.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, prilika je da se skrene pažnja javnosti na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, ali i na njihove kapacitete koji su polazište za osnaživanje ove osetljive grupe i ravnopravno učešće u životu zajednice.

 

Podelite vest: