МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ОБЕЛЕЖЕН У ОПШТИНИ ВОЖДОВАЦ

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом гости Oпштине Вождовац били су чланови Удружења за помоћ особама са сметњама у развоју – Вождовац.
Домаћин групи младих особа са инвалидитетом и дефектолозима била је Ивана Бањац чланица Већа задужена за социјану заштиту, која их је заједно са колегама Бојаном Јакшић и Драганом Рајићем провела кроз општинско здање, упознала са радом општине као и са првим Зеленим кровом у Београду.
Такође, имали смо прилику да уживамо у изложби радова насталих на радионицама Удружења и да чујемо стихове песника Анђелка Радојловића, након чега су разговарали о интересовањима и активностима, а на крају су размењени поклони.

Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју – Вождовац постоји од 1976. године и бави се пружањем помоћи особама са сметњама у развоју и њиховим породицама.

То су деца, млади и одрасли са аутизмом, дауновим синдромом, церебралном парализом, и сличним стањима којима је потребна континуирана подршка при остваривању социјалних контаката, организацији слободног времена у складу са њиховим могућностима и афинитетима и укључивању у живот заједнице.

Међународни дан особа са инвалидитетом, прилика је да се скрене пажња јавности на ову осетљиву групу и проблеме са којима се особе са инвалидитетом суочавају.

Председница удружења, Марина Цикуша изнела је своја очекивања о сарадњи удружења и ГО Вождовац и истакла да је укључивање особа са инвалидитетом у живот заједнице и укључивање заједнице у живот особа са инвалидитетом тренутак када друштво напредује и отвара се за многобројне могућности које можемо да створимо само заједно.

Међународни дан особа са инвалидитетом, прилика је да се скрене пажња јавности на проблеме са којима се особе са инвалидитетом суочавају, али и на њихове капацитете који су полазиште за оснаживање ове осетљиве групе и равноправно учешће у животу заједнице.

 

Поделите вест: