Дан примирја у Првом светском рату

Сећање на 11. новембар када је потписано примирје у 11 сати у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у шуми Компијен у Француској – у многим земљама широм света, а у Србији од пре 12 година и државни празник – слави се као Дан примирја у Првом светском рату. Примирјем из вагона силе Антанте и Немачка окончале су сукоб пре 105 година. Ипак, ту није био крај. Преговори о условима мировног споразума су настављени, а потом и договорени, али тек Версајским миром 28. јуна 1919. године, чиме је Први светски рат и званично окончан.

Председница Градске општине Вождовац Ивана Томић Илић изјавила је да се данас сећамо свих војника, ратника, обичних људи и великих војсковођа који су дали животе за одбрану Србије и донели јој слободу. „Дугујемо им вечан помен и захвалност, а њихов пример наставиће да нас инспирише и води“, истакла је она.

Документ о примирју углавном је саставио француски маршал и врховни командант савезничких војски Фердинанд Фош. У суштини предвиђао је прекид непријатељства, повлачење немачких трупа иза граница, неуништавање инфраструктуре, размену заробљеника, обећање репарација, уништавање немачких ратних бродова и подморница, као и поступање током примирја.Примирје је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године. Симбол овог празника је Наталијина рамонда – цвет феникс, јер и када се потпуно осуши – може поново да оживи после кише или мало заливања.

Поделите вест: