ПОЗИВ ГРАЂАНИМА ДА ОЧИСТЕ ДИМЊАКЕ

Секретаријат за заштиту животне средине навео је да због прогнозираних временских услова и температурне инверзије која настаје као последица метеоролошких услова, односно велике разлике дневних и ноћних температура ваздуха, може доћи до повремених скокова концентрације загађујућих материја у ваздуху у појединим деловима града.

Позивају се зато грађани и друга привредна лица која поседује индивидуална ложишта у сврху грејања објеката да, уколико већ нису учинили након престанка грејне сезоне, очисте своје димњаке. 

Годинама уназад, на почетку грејне сезоне, велика количина суспендованих честица се емитује из индивидуалних ложишта, поготово из оних домаћинстава или привредних објеката који нису очистили димњаке, што доводи до повећања загађености ваздуха у Београду.

Такође, позивају се грађани да стање квалитета ваздуха прате преко апликације Беоеко која је доступна на сајту Града (http://www.beoeko.com/), као и препоруку доктора и стручних лица из Градског завода за јавно здравље Београд о понашању у случајевима повећања загађености ваздуха.

Уколико постоје неке недоумице у вези са здравственим препорукама, моле се грађани да се обрате Градском заводу за јавно здравље, наведено је у саопштењу.

Поделите вест: