ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА НЕВИНО СТРАДАЛЕ ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА У СПОМЕН ПАРКУ ЈАЈИНЦИ

Председница Градске општине Вождовац Ивана Томић Илић положила је венац у Спомен парку Јајинци у оквиру државне церемоније поводом Дана сећања на невино страдале током Другог светског рата.

„Данас сам на овом месту где су наши преци, комшије, рођаци положили своје животе за слободу. Преплављена емоцијама осећам потребу да се у име свих Вождовчана поклоним овим јунацима и одам пошту, јер своје животе дали су да би ми, наша деца и будући нараштаји живели у слободној и достојанственој Србији. У овом тешком тренутку за Србију, када по ко зна који пут јачи и моћнији покушавају да нас понизе и на правди Бога нам одузму оно што никада нисмо, нити ћемо по цену живота дати, наше светиње, наш понос и достојанство, на овом месту које за нашу слободу има посебну вредност, желим да истакнем да председник Србије Александар Вучић и сви ми који га пратимо у његовој политици и подржавамо у његовој борби, нећемо одустати од наше слободе и достојанства. Одлуком Владе Србије, спомен парк од 2.10.2023. године преузима Музеј жртава геноцида. Живела Србија“, истакла је председница Томић Илић.

Венац је положила и заменица градоначелника Београда Весна Видовић која је истакла да се данас сећамо страдања Срба, Рома и Јевреја у Другом светском рату, овде у Јајинцима које је место највећег стратишта на територији окупиране Србије у то време.

У име Владе Србије венац је положила премијерка Ана Брнабић која је истакла да данас као и сваке године поносно и одлучно обнављамо завет слободе, независности и непокорности.

– Јајинци су место у нашој отаџбини у којима се уливају наша заједничка сећања на недужне цивилне жртве страдале од припадника окупационих сила и квислиншких формација широм наше државе. Са овог светог места желим да поручим да Србија никада неће заборавити своје невине страдалнике и  да њихову жртву уграђује у темеље своје слободе, независности и самосталности – рекла је Брнабић.

Присутнима се обратио преживели логораш Милинко Чекић који је истакао да му је драго што држава данас негује културу сећања на невино страдале жртве ратних сукоба.

Церемонији су присуствовали министри у Влади Србије, представници Војске Србије, амбасада, војног и дипломатског кора, преживели геноцида почињеног у Другом светском рату као и учесници антифашистичке борбе.

Поделите вест: